Contractul individual de munca care nu include clauze specifice pentru anumite situatii care pot aparea pe parcursul desfasurarii raporturilor de munca ar putea genera efecte dintre cele mai grave : de la dezorganizare si confuzie totala la locul de munca sau scaderea productivitatii angajatilor la neplacerile legate de faptul ca unii salariati sesizeaza Inspectoratul Teritorial de Munca sau chiar isi dau in judecata angajatorii.
Angajatorul are nu numai interesul dar si datoria de a incheia contracte de munca foarte bine puse la punct in ceea ce priveste clauzele acestuia. Altminteri, exista riscul de a plati despagubiri pentru accidente de munca ce nu se petrec la birou sau chiar amenzi pentru greselile de redactare.
In aceste conditii, este pe deplin recomandabil sa se apeleze la serviciile unui avocat specializat pentru redactarea corespunzatoare si pe deplin acoperitoare a clauzelor contractului de munca.
Cu titlu de exemplu, mentionam cele mai frecvente erori din cadrul modelelor de contracte de munca de pe internet :
- din contract lipsesc unele elementele obligatorii, precum specificarea foarte clara a normei de lucru sau riscurile postului;
- au fost omise drepturile din legislatia securitatii sociale, precum concediul pentru cresterea copilului;
- nu sunt specificate in mod clar conditiile de preaviz;
- acelasi model de contract individual de munca este utilizat si pentru angajatii part time și pentru cei cu norma intreaga;
- nu este scris cu litere ingroșate (bold) salariul;
- nu s-a intocmit o fisa a postului.
Este important de retinut faptul ca pentru a sti exact ce trebuie facut, este necesara analiza situatiei din acest moment. Schimbarea regimului de munca si a programelor individualizate de munca sunt masuri ce ar putea fi prevazute deja in regulamentul intern al companiei, in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca. Astfel, toate aceste aspecte trebuie verificate pentru fiecare dintre angajatii pentru care se doreste realizarea de modificari.
De exemplu, in cadrul muncii la domiciliu, angajatorul nu are dreptul sa modifice unilateral clauza cu privire la locul de munca din contract. Pentru aceasta, este necesar acordul salariatului. Asadar, introducerea muncii la domiciliu, chiar si temporara, presupune necesitatea intocmirii unui acord suplimentar la contractul individual de munca. Acesta trebuie sa reglementeze inclusiv modul prin care sunt puse la dispozitia salariatului materialele, instrumentele și mecanismele necesare.
La fel de necesara este expertiza unui avocat si daca se solicita adaugarea de noi clauze optionale (negociate). Aceasta deoarece pot fi introduse in contracte clauze interzise de lege (abuzive), adica cele care restrang partial sau total drepturile salariatului. In aceasta situatie, contractul devine nul, iar angajatul poate da in judecata compania cu sanse reale de castig.
OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat acorda consultanta juridica in domeniul dreptului muncii, asistenta juridica si reprezentare sau elaborarea de opinii juridice privind incidenta in diverse spete a prevederilor Codului muncii, eliminand astfel riscurile derivate din incheierea unor acte sau contracte de munca cu clauze ambigue sau vatamatoare.