Contractul de prestari servicii reprezinta acel contract care se incheie intre doua parti, si anume, prestatorul, cel care se obliga sa presteze anumite servicii si beneficiarul, cel in folosul caruia sunt realizate serviciile, in schimbul unei remuneratii.

Fara indoiala ca acest contract este unul dintre cele mai comune si intalnite contracte din lumea antreprenoriatului, care contine detalii exacte despre partile din cadrul contractului, perioada in care se desfasoara serviciile, pretul, obligatii si reguli pentru ambele parti, clauza de forta majora, litigii, notificari intre parti si alte aspecte care tin de specificul obiectului contractului.

Prestatorul, ca parte din contractul de prestari servicii poate fi o societate, persoana juridica, persoana fizica autorizata, asociatie sau persoana fizica. Acesta se obliga sa presteze serviciile mentionate in contract, in perioada specificata, in schimbul unui pret stabilit de catre ambele parti. Printre obligatiile generale ale prestatorului se numara:

  • Prestarea serviciilor in conditiile specificate in contract, cu materialele proprii sau cumparate de beneficiar. De asemenea prestatorul se angajeaza sa realizeze serviciul in acord cu tipul de calitate prezentat initial beneficiarului.
  • Celelalte persoane care urmeaza sa lucreze alaturi de prestator pentru indeplinirea obligatiilor, se angajeaza sa fie la acelasi standard de performanta si calitate a muncii, precum cele specificate anterior beneficiarului.
  • Finalizarea lucrarii sau serviciului la termenul limita impus.
  • Ajutor in caz de defectiune sau alte probleme, in perioada stabilita in contract.

Beneficiarul, la randul sau, poate fi o persoana fizica, persoana juridica sau persoana fizica autorizata. Ca si in cazul prestatorului, beneficiarul are anumite obligatii de indeplinit, si anume:

  • Plata serviciilor realizate de catre prestator. Plata se realizeaza la data specificata sau in perioada de timp mentionata clar in contractul prestari servicii.
  • Daca este cazul, se vor procura materiale, accesorii si alte bunuri de care are nevoie prestatorul pentru serviciile realizate. Acest lucru se va specifica clar, inainte, in continutul contractului de prestari servicii.

Desigur ca in functie de obiectul prestatiei si modalitatea de executie a acesteia, se poate spune ca de multe ori exista situatii in care serviciile prestate nu se ridica la nivelul asteptarilor, astfel incat apar probleme imediat sau la scurt timp dupa excutare si multe alte situatii similare.

Pentru aceste motive, este foarte important si se recomanda pregatirea contractului de prestari servicii in cele mai mici detalii, cu precizarea conditiilor clare de reziliere pentru neexecutare si a conditiilor precise si a termenelor pentru incetarea contractului ca urmare a rezilierii.

OANA LIVIA BADEA Cabinet de avocat are ca obiect de activitate furnizarea de servicii profesionale juridice pentru un spectru foarte larg de situatii si probleme de dreptul afacerilor. Echipa noastra de avocati va asigura sprijinul legal de care aveti nevoie pentru negocierea si redactarea contractelor de prestari servicii sau a oricaror alte contracte utilizate in activitatea curenta a companiei dumneavoastra.