Un număr de identificare fiscală (NIF) reprezintă un cod numeric care se utilizează de către persoanele fizice sau juridice în scopuri fiscale. Acesta este de regulă folosit în scopul declarării oricăror obligații fiscale către autoritățile fiscale românești.
Dacă un cetatean strain datoreaza taxe statului Român, este important ca acesta sa solicite si sa obtina un numar de identificare fiscala (NIF) de la administratia financiara competenta. NIF-ul (Număr de Identificare Fiscală) este în esență un număr prin care cetateanul sau entitatea straina este identificat/a de către ANAF. Pe baza acestui cod, se pot plăti în mod legal taxele chiar dacă, de fapt, cetateanul strain nu locuiești aici.
Codul NIF trebuie obținut de cetățenii străini care datorează taxe în România din activități precum: vânzare de locuință, contracte de leasing, dividente etc. În general, rezidenții care dețin codul numeric personal (CNP), menționat și pe permisul de rezidență, nu sunt obligați să obțină și codul NIF.
Poți obține codul NIF în persoană de la sediul ANAF sau prin delegarea unui cetățean român ca reprezentant. Primul pas este completarea Formularului 030 de înregistrare fiscală/ declarație de mențiuni pentru persoane fizice străine. Acest formular poate fi gasit atât la sediul organului fiscal în format fizic, cât și online în limba romana si engleza.
Formularul 030 trebuie completat și trimis la momentul primei înregistrări fiscale, dar și la modificarea aspectelor esențiale din cuprinsul acestuia, cum ar fi sursa încasărilor sau venitul total. Formularul trebuie completat cu toate informațiie menționate în cadrul acestuia și i se va atașa o serie de documente, dupa cum urmeaza:
- copie după pașaportul persoanei fizice străine și copie după buletinul reprezentantului român
- împuternicire pentru reprezentant, în original
- documente doveditoare privind motivele străinului pentru solicitarea codului NIF
Codul NIF poate fi obținut la sediul ANAF din raza teritorială aferentă domiciliului SAU reprezentantului în România. De exemplu, dacă împuternicitul locuiește în București, Sector 1, formularul va fi depus la ANAF-ul de sector.
Documentația poate fi depusă în original la sediul organului fiscal, dar și de la distanță, prin scrisoare poștală cu dovadă de primire. Recomandarea noastră este totuși să obțineți codul în persoană sau cel mai bine prin intermediul unui avocat, astfel incat orice problema comunicata de reprezentanții ANAF fie rezolvata cu promptitudine.
Există consecințe serioase pentru neobținerea codului NIF. În primul rând, în lipsa NIF-ului nu se vor putea plati taxele sau depune declarațiile fiscale, astfel riscând amenzi ridicate din partea ANAF. De asemenea, este posibil ca băncile să îți refuze deschiderea unui cont, în special dacă nu ești cetățean al Uniunii Europene.
Cu o experienta solida in domeniul acordarii de consulatii juridice, asistenta si reprezentare in domeniul dreptului fiscal, dreptului muncii si dreptul afacerilor, OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat va poate sprijini in mod activ pentru orice situatie/problema legala din domeniul taxelor si impozitelor si va acorda consultanta juridica si reprezentare in relatia cu organele fiscale ale statului.