Declaratia unica (formularul 212) este o declaratie pe care o depun persoanele fizice, pentru diversele forme de venit obtinute, prin care se stabilesc astfel taxele datorate statului.

Termenul de depunere a declaratiei unice este pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale. Astfel, pana la data de 25 mai 2021 se va depune declaratia pentru veniturile aferente anului 2020.

Este important de retinut faptul ca in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti.

Potrivit legii, declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri in Romania sau/si din strainatate si care datoreaza astfel impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Un element de noutate este faptul ca declaratia unica se depune in acest an si de catre urmatoarele categorii de persoane care au beneficiat de indemnizatii de sprijin din partea statului pe perioada pandemiei:

  • profesionisti, astfel cum acestia sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Codul civil care au beneficiat  de anumite tipuri de indemnizatii pe perioada epidemiei, precum cele acordate conform OUG 30/2020 sau OUG 132/2020.
  • avocati si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia de sprijin acordata prin OUG 30/2020, ca urmare a epidemiei.

O alta situatie speciala este cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, dar care doresc sa opteze pentru plata contributiei la sanatate si sa devina astfel asigurate.

Rezidenta fiscala necesita o atentie sporita anul acesta, mai ales in cazul persoanelor a caror situatie s-a schimbat din cauza restrictiilor impuse de pandemia de COVID-19. Mai exact, sunt de interes si ar trebui analizate aspecte precum modul de lucru – tara de unde au lucrat, pentru ce perioada, localizarea familiei etc., intrucat acestea pot avea impact asupra rezidentei fiscale si, implicit, asupra obligatiilor fiscale din Romania.

Odata cu introducerea declaratiei unice, a fost prevazut si un sistem de bonificatii, pentru depunere online si/sau plata la timp sau chiar anticipata a obligatiilor fiscale. Acesta insa nu a fost suficient de clar si a cauzat complicatii pentru contribuabili.

OANA LIVIA BADEA–Cabinet de Avocat are o experienta deosebita in ceea ce priveste asistenta juridica, reprezentarea si consultanta in domeniul dreptului fiscal. Prin activitatea noastra curenta, suntem alaturi de clientii si partenerii nostri in scopul de a oferi cele mai bune solutii legale pentru rezolvarea diferitelor probleme si situatii, principale sau conexe, din sfera dreptului fiscal.