Desi termenul-limită pentru depunerea formularului 212 este data de 25 mai 2022, acesta s-a putut depune în format tipărit, de către titularii de PFA, II și IF și cei ce exercită profesii liberale, numai până la data de 28 februarie 2022. Începând cu data de 1 martie, pentru aceste persoane este posibilă depunerea declaratiei unice (formularul 212) numai online.
Acest fapt se datoreaza modificărilor aduse prin O.G. nr. 11/2021, astfel incat relația firmelor și persoanelor fizice (profesii liberale, PFA, II și IF) cu Fiscul trece exclusiv în online începând cu data de 1 martie 2022 (contul obligatoriu în Spațiul Privat Virtual). Deoarece prevederile introduse de Guvern fac o referire generală la documentele care circulă de la contribuabili la Fisc și invers, specialiștii avertizează că asta înseamnă inclusiv declarațiile fiscale.
Textul de lege se refera la toate cererile, înscrisurile sau documentele, astfel incat specialistii in drept fiscal au conchis in mod firesc dealtfel ca legea se refera si la declaratiile fiscal, declaratiile de inregistrare si alte declaratii intocmite potrivit legii dar si cereri adresate de contribuabili organului fiscal pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personala.
Asadar, după data de 1 martie, persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente, dacă depun declaraţia unică pe hârtie, în sistemul clasic, nu o să mai fie luată în considerare, fapt care a fost confirmat si de numerosi consultanti fiscali.
Sunt cazuri multiple în care persoanele fizice care obțin venituri pe cont propriu trebuie să depună declarația unică: venituri din activități independente, profesii libere (cum sunt avocații de exemplu), chirii, dividende, tranzacții cu criptomonede, NFT-uri, drepturi de autor, venituri obținute independent din activități de promovare pe rețelele sociale
In ceea ce priveste persoanele fizice obisnuite, intrucât obligația legală menționată nu vizează persoanele fizice care nu desfășoară o profesie liberală sau nu exercită o activitate economică în mod independent, acestea pot interacționa cu ANAF prin documente tipărite și după data de 1 martie 2022.
Contribuabilii trebuie sa stie faptul ca contribuţia de asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente veniturilor obținute din indemnizațiile de pandemie acordate PFA-urilor și altor profesioniști pentru întreruperea sau reducerea activității vor trebuie declarate prin intermediul declaratiei unice (formularul 212). In situatia neindeplinirii acestei obligatii, valoarea acestor contributii se stabilesc, mai nou, din oficiu, de către autorități.
Este important de retinut faptul ca termenul-limită pentru depunerea formularului 212 este data de 25 mai 2022. Documentul se folosește pentru declararea veniturilor realizate în anul 2021 și a taxelor aferente (impozit pe venit și, dacă este cazul, contribuții la pensii și sănătate), precum și pentru estimarea veniturilor ce urmează a fi realizate în 2022 și a taxelor aferente.
OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat, prin avocații sai specializați, oferă servicii juridice în domeniul dreptului fiscal clientilor persoane fizice și juridice, constand in asistență, consultatii juridice specifice și reprezentare juridică în fața autorităților fiscale, propunand si cele mai bune solutii legale pentru orice situatie derivand din raporturi juridice de drept fiscal.