Tichetele de masa reprezinta bilete cu valoare, pe care un angajator le poate oferi salariaților săi în fiecare lună. Angajații pot folosi aceste tichete numai pentru achitarea mesei sau pentru a achiziționa diferite produse alimentare.

In fapt, tichetele de masă sunt acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană și pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea produse alimentare. De asemenea, aceste tichete pot fi acordate sub formă de bilete de valoare sau pe suport electronic, sub forma unui card de cumpărături.

Saptamana trecuta a fost publicat în Monitorul Oficial al Romaniei Ordinul Ministerului Muncii prin care se stabileşte creşterea valorii tichetului de masă pentru al doilea semestru al anului 2021, conform documentelor oficiale.

Mai precis, este vorba despre Ordinul nr. 1.245/902/2021 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2021 ce  a fost oficializat miercuri, 06 octombrie 2021, prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 956.

Ordinul Ministerului Muncii nr. 902/2021 prevede ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Astfel, valoarea nominală a tichetelor de masă crește de la 20,01 lei (valoare de până acum), la 20,09 lei.

Valoarea nominală a tichetelor de masa astfel cum a fost modificata se va aplica şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022. Este important de observat faptul ca ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost decisa în luna octombrie 2020, când valoarea a fost majorată de la 20 lei la 20,01 de lei.

Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform Legii menționate mai sus, numărul de tichete lunar pe care îl poate primi un salariat nu poate să depășească numărul de zile lucrate. De asemenea, acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele de masă.

Totodata, va crește și suma acordată prin tichetele de creșă de la 480 de lei, cât era până acum, la 490 de lei. Majorările se vor aplica pentru perioada octombrie 2021 – martie 2022.

În ceea ce privește tichetele de creșă, acestea se pot acorda în fiecare lună salariaților care nu beneficiază de concediul si de indemnizația care se acordă pentru creșterea copilului cu varsta de până la 2 ani. (pana la varsta de 3 ani în cazul copiilor cu handicap).

OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat vă consiliază pe orice aspect din aria dreptului muncii, în toate etapele realizării raportului de muncă, atât cele care țin de recrutarea și debutul activității, cât și în executarea și încetarea relației de muncă. Echipa de avocati din cadrul cabinetului vă oferă consultanță, asistență și reprezentare în problemele si situatiile de dreptul muncii, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.