Statistica recenta arata faptul ca numărul de firme dizolvate a crescut cu 14,66% în primele şapte luni din anul 2021, inrgietsrandu-se astfel un numar de 16.878 firme dizolvate, faţă de doar 14.720, în perioada ianuarie – iulie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 3.150 de firme (în creştere cu 16,36%) şi în judeţele Constanţa (819, +12,35%), Timiş (779, -1,64%), şi Iaşi (762, +40,85%). La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Mehedinţi, respectiv 101 (+2,02%), Covasna (102, +9,68%) şi Vaslui (114, +16,33%).

Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în primele şapte luni ale acestui an, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 5.090 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sectoare au crescut cu 19,29%.

Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, construcţiile şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 1.611 (+14,83%), 1.552 ( +5,43%), respectiv 1.514 (+17,36%).

Si in ceea ce priveste intrarea in insolventa situatia este apropiata de cea privind dizolvarile. Astfel, 3.538 de profesioniști au intrat în insolvență între 1 ianuarie și 31 iulie 2021, cu aproape 359 mai mulți față de anul trecut.

Pe de alta parte, in primele șapte luni ale anului au fost înmatriculate peste 60.000 de firme sub forma societatilor cu raspundere limitata (SRL), cu circa 20.000 mai multe față de iulie anul trecut. Acest fapt este unul incurajator, avand in vedere situatia actuala economica, sociala si pandemica.

Infiintarea, modificarea, transformarea, dizolvarea sau lichidarea unei societati comerciale sunt operatiuni firesti din viata unei companii. Legislatia in domeniul societatilor comerciale este una dinamica, aceasta suferind modificari destul de dese.

De aceea, a apela la un specialist in domeniul dreptului societar si comercial va poate scuti de foarte multe probleme dar si de taxe, amenzi sau timp pierdut ca urmare a neindeplinirii corespunzatoare a situatiilor cerute de lege.

Problemele legale care survin in mod frecvent in cursul desfasurarii activitatii de catre o firma se refera la intocmirea contractelor comerciale, recuperari de creante, probleme privind retragerea sau cooptarea unor actionari/asociati, tinerea adunarilor generale si ale sedintelor consiliilor de administratie, probleme privind inregistrarea mentiunilor in Registrul comertului, popriri si alte forme de executare silita.

OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat detine o experienta ampla in domeniul dreptului comercial si al societatilor comerciale in toate aspectele legate de viata unei companii, fiind in permanenta la curent cu toate modificarile legislative si cu practica asociata acestora. Avocatii nostri specializati va pot consilia si asista cu succes in orice proceduri si demersuri legale privind compania dumneavoastra.