In conformitate cu prevederile art. 316 alin. (1) lit. a, b sau c din Codul fiscal, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere.  

De asemenea trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA persoana impozabila care realizeaza operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania.

 Astfel, vor exista urmatoarele situatii referitor la inregistrarea in scopuri de TVA :

  • persoana impozabila declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici (300.000 lei)
  • persoana impozabila declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa. 
  • in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
  • in situatia in care cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar se opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

In ceea ce priveste procedura inregistrarii in scopuri de TVA, persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, va depune la organul fiscal competent, dupa caz:

  • cererea de inregistrare in scopuri de TVA (formular 098), in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. In aceasta situatie, cererea de inregistrare in scopuri de TVA se depune la organul fiscal competent in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului;
  • declaratia de inregistrare fiscala, in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. In aceasta situatie, declaratia de inregistrare fiscala se depune cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se face prin completarea rubricii „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea „Taxa pe valoarea adaugata” din declaratie.

Este important de retinut faptul ca inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicita inregistrarea conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se considera valabila incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA.

In contextul economic actual, planificarea si consultanta fiscala eficienta au devenit obligatorii pentru a supravietui mediului de afaceri. OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat vine in intampinarea societatilor comerciale, ONG-urilor si PFA-urilor oferind servicii juridice specializate de consultanta in domeniul financiar si fiscal pentru a va ajuta sa economisiti timp pretios si resurse financiare.