In afara de inregistrarea unei marci propriu-zise, exista situatii cand trebuie inregistrate numeroase alte elemente reprezentative ale fiecarui brand in parte, pentru a se asigura coeziunea si protejarea acestora din punct de vedere legislativ.

Printre cele mai importante elemente pot fi considerate desenele si modelele industriale. Acestea reprezinta aspectul exterior al unui produs, in doua dimensiuni, in cazul desenului, si in trei dimensiuni, in cazul modelului, care este rezultatul unei combinari dintre elemente precum cromatica, forma, textura, linii si contururi, dar si materiale specifice produsului in sine.

Desenul sau modelul industrial este ceea ce face produsul atractiv pentru consumator, putand influenta decizia cumparatorului de a prefera un produs in detrimentul altui produs.

Pentru a va proteja modelul/desenul industrial de concurenta, acesta trebuie inregistrat la autoritatea competenta. Cine inregistreaza primul modelul/desenul industrial va putea interzice copierea neautorizata cat si imitarea acestuia de catre concurenta. In Romania, protectia unui desen sau model industrial se poate obtine prin inregistrarea acestuia la Oficiul de Stat Pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.).

Inainte de depunerea cererii de inregistrare, pentru a afla ce este deja inregistrat in domeniul respectiv si a evalua sansele de obtinere a certificatului de inregistrare, este recomandabil sa se realizeze o verificare prealabila privind anterioritatea.

Protectia unui desen inregistrat la O.S.I.M. confera titularului un drept valoric pe o perioada de maxim 25 de ani. Inregistrarea initiala este valabila pe o perioada de 10 ani de la data constituirii depozitului reglementar si poate fi reinnoita pe cel mult 3 perioade succesive de cate 5 ani fiecare.

In ceea ce priveste taxele pentru depunerea cererii de inregistrare la O.S.I.M., acestea sunt in cuantum de 143 lei. La aceasta taxa se vor adauga taxa pentru publicarea desenului sau modelului, taxa pentru eliberarea certificatului de inregistrare si taxa pentru mentinerea in vigoare a certificatului de inregistrare (pentru prelungirile ulterioare ale acestuia).

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial la O.S.I.M. dureaza de obicei intre 6-9 luni de la data formularii cererii de inregistrare.

Prin inregistrarea la O.S.I.M. a desenului sau modelului industrial, se va interzice tertilor crearea si folosirea unor desene asemanatoare cu ale dumneavoastra in zona geografica unde beneficiati de protectie. Este important de retinut faptul ca inregistrarea confera protectie legala pentru aspectul vizual al produsului, nu si pentru scopul pentru care este confectionat sau pentru modul in care acesta functioneaza.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat asigura asistenta juridica si reprezentare in vederea inregistrarii marcilor sau desenelor si modelelor industriale la O.S.I.M. Ne asiguram ca prin strategia de inregistrare aleasa respectam interesele companiei dumneavoastra cat si linia generala de afaceri, cautand acele solutii in care raportul cost-beneficiu este maxim.