Legea insolventei (legea nr. 85/2014) agraveaza raspunderea administratorilor speciali pentru activitatea ulterioara deschiderii procedurii insolventei (perioada in care acestia administreaza activitatea comerciala a debitorului insolvent), impunand un control mai drastic al activitatii acestora de catre administratorul judiciar si creditori.

Administratorul special este desemnat de adunarea generala a asociatilor/ actionarilor dupa deschiderea procedurii insolventei, in principal pentru a reprezenta interesele asociatilor/ actionarilor in procedura si pentru a conduce activitatea economica a debitorului (daca nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului).

Practic, dupa deschiderea procedurii insolventei administratorul special va reprezenta debitorul insolvent in relatiile comerciale (desfasurandu-si activitatea sub supravegherea administratorului judiciar) pana la intrarea in faliment (sau ridicarea dreptului de administrare). Administratorul special este cel care, prin semnatura sa, va obliga debitorul insolvent in relatiile comerciale din timpul insolventei (daca nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului).

Din perspectiva reprezentarii societatii debitoare, activitatea administratorului special este, in general, asemanatoare cu cea a unui administrator al unei societati inaintea deschiderii procedurii insolventei, administratorul special fiind obligat sa isi desfasoare activitatea in interesul debitorului si al asociatilor/actionarilor; insa, fiind vorba despre o procedura de insolventa, in activitatea pe care o desfasoara in numele debitorului el trebuie sa urmareasca cu prioritate si interesele creditorilor, in sensul maximizarii averii debitorului in scopul recuperarii creantelor inscrise la masa credala.

Avand in vedere natura obligatiilor administratorului special si faptul ca el este cel care reprezinta debitorul in activitatea comerciala, legea insolventei impune anumite restrictii si nivele de verificare/supraveghere a activitatii administratorului special in scopul de a se asigura ca procedura insolventei este respectata si ca interesele creditorilor in procedura sunt protejate.

Astfel, administratorul special se va ocupa in perioada de observatie de activitatile curente ale debitorului insolvent si de platile catre creditorii cunoscuti, care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente, operatiuni ce vor fi desfasurate sub supravegherea administratorului judiciar, conform art. 87 din Legea insolventei.

Orice operatiuni care depasesc aceste limite trebuie autorizate de administratorul judiciar si aprobate de comitetul creditorilor sau autorizate de judecatorul sindic. Legea insolventei impune o anumita conduita administratorului special in perioada de observatie, avand in vedere ca aceasta perioada este destul de sensibila pentru activitatea societatii. Astfel, administratorul special va solicita administratorului judiciar autorizarea oricarei operatiuni care excede activitatilor curente ale debitorului, cererea fiind supusa si aprobarii comitetului creditorilor.

OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat detine o experienta ampla in ceea ce priveste asistenta juridica si reprezentarea societatilor comerciale in cadrul diferitelor proceduri de functionare sau de incetare a functionarii acestora. Astfel, misiunea noastra in caz de insolventa si faliment este de a diminua toate efectele negative care apar atat in societatea aflata in insolventa, dar si asupra clientilor sau a salariatilor aflati sau afectati de aceasta procedura.