Administratorul este persoana care reprezinta societatea comerciala cu raspundere limitata (SRL) in relatia cu Oficiul Registrului Comertului de la momentul infiintarii sale si pana la momentul in care societatea este radiata definitiv. De asemenea, administratorul este persoana care conduce societatea si o angajeaza in raporturile de afaceri cu tertii.

Administratorul unei societati poate fi atat o persoana fizica cat si o persoana juridica.

Pentru a putea fi numita administratorul unei societati, persoana fizica trebuie sa indeplineasca o serie de conditii referitoare la capacitatea deplina de folosinta si de exercitiu, conditii referitoare la incompatibilitati cu alte functii sau conditii referitoare la lipsa condamnarilor pentru infractiuni economice. In cele din urma, administratorul societatii cu raspundere limitata nu trebuie sa aiba fapte inscrise in cazierul fiscal.

In situatia in care la conducerea societatii este numita o persoana juridica aceasta are obligatia sa isi desemneze un reprezentant permanent, persoana fizica, care este supus acelorasi conditii si obligatii ca administratorul persoana fizica.                                                   

La fel ca in cazul persoanei fizice nici persoana juridica nu poate avea cazier fiscal. In acest caz, reprezentantul persoanei juridice va da o declaratie notariala pe proprie raspundere prin care isi asuma acest lucru. 

Totodata, in cazul in care persoana juridica este numita administrator, recomandam sa se respecte principiul specialitatii capacitatii de folosinta si sa se prevada in actul constitutiv al societatii obiectul de activitate privind operatiunile manageriale si gestiunea afacerilor comerciale (CAEN 7022 – Activitati de consultanta pentru afaceri si management).

Numirea administratorului se face de catre asociatii fondatori sau asociatul unic prin actul constitutiv depus la infiintarea societatii. Daca numirea are loc ulterior infiintarii societatii, aceasta se va face printr-o hotarare a Adunarii generale a asociatilor.

O societate cu raspundere limitata poate avea mai multi administratori. Acestia pot fi numiti initial prin actul constitutiv de catre fondatori sau poti fi revocati si adaugati pe parcurs.

Este important de retinut faptul ca doar administratorul caruia i-a fost acordat dreptul sa reprezinte societatea (cu titlu permanent si general) si pentru care sunt indeplinite formalitatile de opozabilitate la registrul comertului va avea calitatea de reprezentant legal al societatii.

Administratorul unei societati poate fi inlocuit (revocat) conform vointei asociatilor. Acestia vor emite o hotarare a adunarii generale a asociatilor (hotarare AGA) in care va fi mentionata revocarea vechiului administrator si numirea celui nou care ii va lua locul. Pentru ca revocarea sa fie eficace, vor trebui indeplinite formalitatile de inregistrare la registrul comertului.

Dreptul comercial presupune, pe langa o riguroasa cunoastere a legii, flexibilitatea si prezenta de spirit necesara unei negocieri de succes. Practicand profesia cu preponderenta in aceasta materie, de-a lungul anilor, echipa OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat a dobandit expertiza necesara in rezolvarea cu succes a oricaror probleme de drept comercial si societar, generale sau complexe, fiind un sprijin de nadejde pentru clientii sai, companii mici, mijlocii sau mari.