Proprietarii care dau în chirie apartamentele lor vor trebui să anunțe asociația de proprietari, în cel mult zece zile de la semnarea actelor, cu privire la cine sunt sunt noii ocupanți ai respectivelor apartamente, astfel cum prevede expres actuala lege a asociațiilor de proprietari.

In ceea ce priveste termenul de notificare, legea prevede ca notificarea respectivă se va face în zece zile de la semnarea contractului de închiriere sau de comodat. Plata utilităților este in sarcina chiriașului, el o va face în numele proprietarului, însă trebuie tinut cont de faptul ca, în caz de neplată, cel care va fi tras la răspundere este totusi proprietarul.

Asociația de proprietari poate da proprietarul în judecată pentru neplata contribuțiilor. În cazul în care, însă, închirierea este realizată cu respectarea tuturor procedurilor legale (contract de închiriere, declararea chiriașului la asociație și declararea veniturilor obținute din chirie la ANAF), proprietarul poate recupera în instanță, la rândul său, sumele datorate de către chiriaș.

Se observa, asadar, faptul ca cel care datorează contributiile catre asociatie este proprietarul, tocmai în virtutea calității sale și deopotriva el este cel ce poate fi executat silit, dacă se ajunge acolo. Faptul că el poate să-și recupereze apoi banii de la chiriaș, printr-un proces, cel mai probabil, nu e de natură să intereseze asociația de proprietari.

Este important de retinut faptul ca in conformitate cu prevederile Codului Civil, chiriașul răspunde față de proprietar pentru degradarea locuinței, inclusiv pentru incendiu, dacă nu dovedește că s-a produs fortuit (cauze ce nu-i pot fi imputate; de exemplu, vina proprietarului sau a vecinilor).

Chiriașul nu poate cere despăgubirea pentru îmbunătățirile aduse locuinței fără acordul proprietarului, iar acesta din urmă poate cere chiar și aducerea locuinței la starea inițială, precum și plata de despăgubiri pentru orice pagubă.

Noul Cod Civil prevede faptul că „dacă locuința este vândută, noul proprietar este obligat să respecte contractul de închiriere în vigoare la data vânzării dacă: a) contractul de închiriere a fost notat în cartea funciară sau b) pentru locuințele neînscrise în cartea funciară, contractul de închiriere a primit data certă înaintea contractului de vânzare-cumpărare.

Data certă poate fi acordata de un avocat sau un notar. Așadar, dacă nu aveți un contract încheiat de către un notar sau de un avocat, noul proprietar al apartamentul vă poate evacua din locuință, chiar dacă nu v-a expirat contractul de închiriere cu fostul proprietar.

Situațiile în care un apartament este pus atât la vânzare, cât și la închiriere, sunt frecvente, un dezavantaj pentru chiriaș în aceste cazuri fiind și deranjul permanent, proprietarul intrând frecvent în locuință pentru vizionare cu potențialii cumpărători.

Cu o experienta de peste doua decenii in acordarea de servicii juridice clientilor persoane fizice si persoane juridice, OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat va poate sprijini in mod profesionist pentru negocierea, discutarea si redactarea contractului de inchiriere si atestarea datei, continutului si identitatii partilor contractului conform Legii avocaturii nr. 51/1995, astfel incat sa fiti mai bine protejat in calitate de chirias sau proprietar.