Cazierul judiciar este cerut in multe situatii, fie pentru scoala de soferi, fie pentru obtinerea unui job, sustinerea unor examene sau inscrierea la anumite cursuri si programe.

Pentru a obtine un certificat de cazier judiciar din Romania, persoana fizica poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civila si motivata, la orice subunitate de politie in care exista ghiseu de cazier judiciar insotita de actul de identitate.

Persoanele domiciliate in strainatate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

De asemenea la cererea motivata a persoanelor aflate in strainatate, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot elibera, dupa efectuarea verificarilor necesare in bazele de date, adeverinte in care consemneaza rezultatele verificarilor. Aceste adeverinte au valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar si se utilizeaza exclusiv in strainatate.

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita si prin imputernicitii acestora, conform procedurilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza:

 • in tara, de catre un reprezentant in baza unei procuri autentificate de catre un notar public sau de catre avocat in temeiul imputernicirii avocatiale, emise conform Legii nr. 208/2020;
 • in strainatate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de catre un notar, cu respectarea cerintelor legalizarii actelor oficiale straine. Pentru statele care au aderat la Conventia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient sa fie aplicata apostila.

In situatia in care cererea se depune prin imputernicit, aceasta va fi insotita de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a imputernicitului si de procura autentificata in conditiile legii sau imputernicirea avocatiala. Procurile intocmite in Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, in limba romana, sunt acceptate ca valabile fara vreo alta supralegalizare.

Cand certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de gratiere individuala, acesta poate fi solicitat de persoana condamnata, copiii, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia, sotul persoanei condamnate, ascendentii, fratii ori surorile celui condamnat sau ai sotului acestuia.

Certificatul de cazier judiciar se elibereaza, de regula, pe loc, sau in cel mult 3 zile de la data solicitarii, in cazurile in care cererea-tip este depusa in Romania, iar durata sa de valabilitate este de 6 luni de la data eliberarii si numai pentru scopul aratat in cuprinsul certificatului.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera o gama larga de servicii pentru cetatenii romani aflati in tara sau in strainatate, precum si pentru cetatenii straini, cum ar fi reprezentarea in fata organelor fiscale in vederea depunerii unor declaratii, depunerii si ridicarii de inscrisuri, depunerea si sustinerea unor contestatii, obtinerea cazierului fiscal sau judiciar, solicitare si obtinere date cu privire la cetatenie, reprezentare in vederea transcrierii certificatelor de stare civila si alte proceduri legale.  

Ordonanta de Urgenta a Guvernului cu nr. 191/2020 publicata in Monitorul Oficial nr. 1.013 din 30 octombrie 2020 prevede ca noul termen de depunere al declaratiei de beneficiari reali este de 90 de zile de la incetarea starii de alerta.

De aceasta data, termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarii reali a fost prelungit atat pentru societatile comerciale, cat si pentru asociatii si fundatii, prin acelasi act nomativ.

Astfel, potrivit noii Ordonante, declaratia de beneficiari reali nu se mai depune pana la data de 2 noiembrie 2020, ci in termen de 90 de zile de la incetarea starii de alerta. Noua data de depunere nu este insa clara, fiindca este de maximum 90 de zile de la incetarea starii de alerta. In conditiile epidemiologice actuale, starea de alerta a fost deja prelungita de la 15 noiembrie pana in in data de 14 decembrie, ceea ce inseamna ca, in mod obiectiv, termenul de depunere ar putea fi cel mai devreme in primavara anului 2021. 

Este important de retinut faptul ca legislatia actuala prevede faptul ca urmatoarele categorii de persoane juridice nu mai au obligatia de a depune declaratia de beneficiari reali :

 • regiile autonome
 • companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat
 • societatile comerciale care au doar asociati persoane fizice, atunci cand acestia sunt singurii beneficiari reali.

Declaratia de beneficiari reali nu trebuie sa aiba forma autentica in mod obligatoriu. Aceasta poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier. Legea prevede faptul ca declaratiile de beneficiari reali pot fi depuse in mod valabil si in forma atestata de avocat.

Acelasi termen de maximum 90 de zile de la incetarea starii de alerta a fost stabilit si pentru indeplinirea obligatiei de completare a documentelor potrivit cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost stabilite prin art. 63 din Legea nr. 129/2019.

In situatia in care va aflati in cautarea unei forme juridice adecvate pentru desfasurarea unui business productiv sau daca va aflati in cursul unei negocieri de succes pentru care aveti nevoie sa va asumati riscurile, oportunitatile si avantajele in baza unui act normativ sau in cazul in care va aflati in curs de constituire a unei asociatii, fundatii sau sucursale a unei societati comerciale, atunci OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat reprezinta un partener oportun si pe deplin calificat pentru satisfacerea exigentelor dumneavoastra in plan juridic.

Cabinetul nostru va poate oferi un pachet complet de servicii juridice care include consultanta, consiliere, asistenta si reprezentare, prin identificarea si aplicarea celor mai eficiente solutii juridice profesionale in materie de drept civil, drept comercial, dreptul societatilor comerciale, dreptul muncii, dreptul afacerilor precum si in alte ramuri de drept.  

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1042 din 06.11.2020 a fost publicata Hotararea Guvernului Romaniei nr. 935 din 05.11.2020. Acest act normativ introduce noi si importante masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu impact la nivel national.

In domeniul raporturilor de munca, angajatorii trebuie sa dispuna munca la domiciliu sau in regim de telemunca, iar acolo unde nu este posibil, sa decaleze programul de lucru al angajatilor, in cazul in care compania are peste 50 de angajati.

In situatia in care nu se poate desfasura activitatea de catre salariat in regim de telemunca sau munca la domiciliu si in vederea evitarii aglomerarii transportului public, institutiile si operatorii economici publici si privati trebuie sa organizeze programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.    

Hotararea Guvernului nr. 935/2020 mai cuprinde si alte masuri si restrictii care se vor aplica in urmatoarea perioada :

 • interzicerea desfasurarii de reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari, petreceri in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private;
 • interzicerea circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23.00-5.00, cu anumite exceptii (deplasarea in interes profesional, pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii dovedite prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei, ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie);
 • instituirea obligatiei pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, sa isi organizeze si sa desfasoare activitatea in intervalul orar 5.00-21.00;
 • in intervalul orar 21.00-5.00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu alti operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu;
 • prin exceptie, unitatile farmaceutice, benzinariile si operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara;
 • suspendarea activitatii pietelor agroalimentare in spatii inchise, targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor;

Conform actului normativ, toate aceste masuri se aplica incepand cu data de 9 noiembrie 2020 la nivel national.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat va ofera prin avocatii sai specializati servicii legale de consultanta, asistenta juridica si reprezentare in diverse ramuri de drept si proceduri legale aferente. Avand o experienta juridica relevanta si indelungata, echipa de avocati din cadrul OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat lucreaza dupa principii solide si etica profesionala, pentru a asigura servicii legale de inalta calitate tuturor clientilor nostri. 

Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1018 din data de 02.11.2020. Noua lege modifica Legea societatilor nr. 31/1990, aducand proceduri mai relaxate pentru societatile comerciale si implicit pentru mediul de business din Romania.

Principalele modificari aduse prin Legea nr. 223/2020 vizeaza urmatoarele aspecte:

 • A fost eliminata valoarea minima a capitalului social de 200 RON pentru constituirea unei societati comerciale cu raspundere limitata:

Incepand cu data intrarii in vigoare a Legii 223/2020, o societate cu raspundere limitata se va putea constitui in mod legal indiferent de valoarea capitalului sau social, acesta putand sa aiba orice valoare stabilita de catre asociatii societatii. Totodata, se prevede in mod expres ca in cazul SRL-urilor dovada efectuarii varsamintelor nu mai este necesara pentru inmatricularea societatii la Registrul Comertului.

 • A fost simplificata procedura transferului de parti sociale:

Asociatii unui SRL au posibilitatea sa prevada in actul constitutiv al societatii reguli proprii cu privire la conditiile transferului partilor sociale catre terti. Prin urmare, asociatii pot sa stabileasca  faptul ca fiecare asociat poate sa dispuna in mod liber de partile sale sociale independent de vointa celorlalti, fie pot sa prevada ca transferul partilor sociale catre terti se va realiza cu o majoritate inferioare celei de trei patrimi din capitalul social prevazuta anterior.

De asemenea, au fost abrogate dispozitiile privind obligativitatea publicarii in Monitorul Oficial, in termen de 15 zile, a hotararii privind transmiterea partilor sociale si posibilitatea tertilor de a formula opozitii la transmiterea partilor sociale.

 • Modificari privind opozitiile creditorilor sociali:                                                           

Legea nr. 223/2020 elimina posibilitatea creditorilor sociali si a oricaror altor persoane prejudiciate prin hotararile asociatilor privitoare la modificarea actului constitutiv de a solicita anularea executarii hotararilor atacate, acestia avand doar posibilitatea de a solicita instantei judecatoresti doar repararea prejudiciului cauzat, fie de catre societate, fie de catre asociati.

 • Alte modificari de interes:

Noua lege elimina obligatia de a inregistra la ANAF documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social mai inainte de a solicita inmatricularea societatii sau schimbarea sediului social al acesteia. Potrivit noilor dispozitii legale, Registrul Comertului va transmite din oficiu documentul care atesta dreptul de folosinta catre ANAF.

A fost abrogata si dispozitia legala care prevedea obligatia de a inregistra in Registrul Comertului actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati.  

Cu o experienta de peste doua decenii in aria de practica a dreptului comercial si societar, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera consultatii juridice, asistenta legala si reprezentare in toate procedurile si aspectele de ordin legal privind infiintarea, functionarea, incetarea, dizolvarea, lichidarea, fuziunea si divizarea societatilor comerciale.

Pentru suspendarea activitatii, societatea comerciala trebuie sa procedeze la indeplinirea formalitatilor la registrul comertului, prin depunerea cererii de inscriere de mentiuni privind suspendarea activitatii societatii pentru o durata ce nu poate fi mai mare de 3 ani, potrivit art. 237 alin. (2) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale.

In timpul perioadei de inactivitate temporara, societatea nu trebuie sa deruleze nicio tranzactie si este recomandat sa suspende contractele (de exemplu, contractele de utilitati) si, in masura in care este posibil, sa se plateasca datoriile si sa inchida conturile bancare.

Daca intervin modificari in vectorul fiscal ca urmare a starii de inactivitate (spre exemplu, societatea nu mai are calitatea de angajator ca urmare a incetarii tuturor contractelor de munca) se va depune la organul fiscal formularul 010 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii de mentiuni la registrul comertului, dupa cum se prevede la art. 77^1 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.

Este important de retinut faptul ca in situatia in care societatea este inregistrata in scopuri de TVA, suspendarea activitatii la Registrul Comertului are drept consecinta fiscala anularea din oficiu a inregistrarii in scop de TVA a societatii. Anularea codului de inregistrare in scop de TVA are loc la data inscrierii mentiunii privind suspendarea activitatii la Registrul Comertului.

In ultimul decont de TVA depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA se vor efectua ajustarile TVA dedusa pentru bunurile de capital si activele corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital, potrivit prevederilor art. 148 si 149 din Codul fiscal.

Ulterior inscrierii suspendarii la Registrul Comertului, societatea  poate solicita organului fiscal competent regimul de declarare derogatoriu, conform OMFP 1221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care indeplineste conditiile prevazute la punctul 3 din procedura prevazuta de acest act legislativ.

Astfel, regimul de inactivitate temporara nu trebuie confundat cu regimul de declarare derogatoriu. Inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului, pe baza de cerere de inscriere de mentiuni este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru obtinerea regimului derogatoriu de declarare, societatea trebuind sa indeplineasca si celelalte conditii anterior amintite.

In lipsa aprobarii regimului derogatoriu de declarare, societatea trebuie sa depuna declaratiile fiscale pentru acele tipuri de obligatii cu care inca mai figureaza in vectorul fiscal, chiar daca obligatiile de plata datorate sunt zero, dupa cum se prevede la art. 81 alin. (3) lit. d) din Codul de procedura fiscala. 

Prin urmare, suspendarea activitatii societatii presupune ca societatea nu mai poate desfasura activitate, conform obiectului sau de activitate, pe o perioada limitata de timp care nu poate depasi 3 ani. Acest fapt nu trebuie confundat cu lichidarea voluntara a societatii.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat acorda consultanta juridica si reprezentare in domeniul dreptului societatilor comerciale, dreptului financiar si fiscal si dreptului afacerilor in general. Serviciile noastre legale pe care le propunem clientilor nostri au intotdeauna la baza principiul integrarii solutiei legale gasite in dinamica generala de business a clientului.

Una dintre etapele procesului de infiintare al unei societati comerciale cu raspundere limitata (SRL) o reprezinta procesul de deschidere a contului de capital social si depunerea capitalului social.

Dovada privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociatul unic/asociati la capitalul social este unul dintre documentele obligatorii pentru dosarul de infiintare al unei societati comerciale.

Pentru a obtine aceasta dovada de depunere a capitalului social, indiferent de banca pe care viitorii asociati/asociatul unic o vor alege, va fi nevoie de urmatoarele documente :

 • Actul constitutiv al societatii ce urmeaza a se infiinta, in original, semnat de asociatul unic/asociati;
 • Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei, in original;  
 • Copie CI/Pasaport asociat unic/asociati. Daca asociatul/asociatii sunt la randul lor persoane juridice va fi nevoie de un Certificat constatator in forma lunga eliberat de Registrul Comertului si CI-urile/Pasapoartele asociatilor. Este posibil ca, la unele banci sa se solicite si Certificatul de inregistrare al asociatului persoana juridica.
 • Daca este cazul, imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale si CI-ul persoanei desemnate, daca solicitantul deschiderii contului de capital social este altul decât unul dintre asociatii/administratorii societatii in curs de infiintare.
 • In functie de unitatea bancara aleasa, dupa caz, mai pot fi solicitate si alte documente;

Procesul de deschidere al contului si depunerea capitalui social este unul simplu. Se merge la banca aleasa cu documentele precizate anterior, se solicita deschiderea contului de capital social (deschiderea se face pe loc), apoi se merge la casieria bancii pentru a depune capitalul social, sau se poate face transfer dintr-un cont personal, in contul de capital social. Dovada privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociatul unic/asociati la capitalul social o reprezinta chitanta aferenta depunerii capitalului in contul de capital social sau dovada operatiunii de transfer din contul personal in contul de capital social.

Daca deschiderea contului de capital social si depunerea acestuia se face prin imputernicit, trebuie luat in calcul faptul ca, in functie de banca la care se realizeaza aceste operatiuni, acesta poate deschide contul de capital social, insa nu poate depune capitalul decat pentru asociatul din partea caruia are imputernicirea speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie.

Dupa finalizarea procesului de infiintare a societatii, va trebui deschis contul curent pentru operatiunile bancare ale societatii. Unele banci ofera posibilitatea conversiei contului de capital social in contul curent al societatii.

Cu o prezenta continua si neintrerupta de mai bine de doua decenii pe piata serviciilor juridice din tara noastra, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat are o experienta bogata in materie judiciara la nivelul diferitelor ramuri de drept, specializarea principala fiind axata pe domeniul dreptului comercial si dreptului afacerilor, cu toate componentele adiacente acestor domenii. 

Angajatorilor le revine obligatia sa completeze adeverinte de vechime pentru fiecare angajat, in care se trec mutatiile intervenite pe durata executarii contractului individual de munca, respectiv incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca.

Astfel, mentionam faptul ca Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor reprezinta cadrul legal prin care sunt reglementate situatiile referitoare la eliberarea adeverintei de vechime in munca.

Angajatorilor le revine si obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii incadrati cu contract individual de munca, de a-l pastra in bune conditii la sediul angajatorului sau, dupa caz, la sediul secundar, daca este delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

Mentionam faptul ca dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

Referitor la problema eliberarii adeverintei de vechime in munca, legea prevede ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

Este important de retinut faptul ca angajatul poate solicita oricand adeverinta de vechime. Articolul 7 alin. 6 din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 prevede ca la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Insa in situatia in care angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca eliberarea unui extras din registru din care sa rezulte activitatea desfasurata la respectivul angajator. Inspectoratul teritorial de munca elibereaza documentul in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Cu o expertiza de peste doua decenii in domeniul serviciilor juridice, in special in materia dreptului afacerilor, dreptului comercial si societar si dreptului muncii, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat, nu se rezuma la acordarea de simple consultatii juridice ci ofera servicii extinse de asistare si reprezentare a clientilor de catre echipa sa de avocati din cadrul cabinetului, in orice problema de dreptul muncii, precum si redactarea sau consilierea in intocmirea diverselor acte, documente si proceduri juridice de dreptul muncii.

 

Legea societatilor comerciale prevede ca in ceea ce priveste convocarea Adunarii Generale, aceasta se va face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata sa se pronunte daca in interpretarea prevederilor art. 195 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, termenul de 10 zile incepe sa curga de la data expedierii/depunerii la oficiul postal a convocarii prin scrisoare recomandata sau de la data receptionarii efective a acesteia de catre asociati.

In practica judiciara, intr-o interpretare, s-a sustinut ca termenul de 10 zile prevazut de art. 195 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 incepe sa curga de la data expedierii/depunerii la oficiul postal a convocarii prin scrisoare recomandata.

Intr-o interpretare contrara, scopul reglementarii ar putea fi golit de continut, de exemplu in situatia in care unul din asociatii convocati ar domicilia in alta tara, fiind evident ca scrisoarea recomandata continand convocatorul nu are cum sa si ajunga efectiv la destinatar in termenul de 10 zile.

Desi art. 195 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, republicata, nu distinge in ce consta obligatia de a face convocarea adunarii generale, actul juridic este supus comunicarii sale catre asociati, in mod necesar dupa natura actului si pentru a putea produce efectele juridice antrenate prin lege si prevederile actului constitutiv, dupa matricea art. 1.326 alin. (1) din Codul civil.

Asadar, in interpretarea art. 195 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, republicata, convocarea adunarii se va face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi, termen care se va calcula regresiv de la data comunicarii sale asociatilor, iar nu de la data expedierii.

In Monitorul Oficial nr. 969/2020 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu nr. 55/2020, care a retinut ca in interpretarea dispozitiilor art. 195 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de 10 zile incepe sa curga de la data la care convocarea adunarii generale prin scrisoare recomandata a ajuns la destinatari, daca in actul constitutiv sau in baza unei dispozitii speciale a legii nu se prevede o alta modalitate de comunicare.

OANA LIVIA BADEA- Cabinet de Avocat detine o vasta expertiza in consultanta acordata societatilor comerciale si redactarea de contracte comerciale, iar avocatii cabinetului nostru considera cunoasterea aprofundata si detaliata a proiectelor clientului o prioritate ce se impune cu necesitate pentru a-i oferi acestuia solutiile cele mai bune.

Crezul nostru profesional este acela ca activitatea de consultanta comerciala presupune nu doar redactarea si analizarea actelor societare si a contractelor, ci si consilierea clientului in pornirea sau incetarea unui proiect, stabilirea cailor eficiente si adecvate pentru obtinerea unor rezultate concrete, determinarea implicatiilor unor actiuni sau inactiuni.

Asociatiile se constituie, se organizeaza si functioneaza si se dizolva conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Normele incidente si procedura potrivit careia asociatiile se pot dizolva sunt prevazute de articolele 54-57 ale acestui act normativ.

Astfel, asociatiile se pot dizolva dupa cum urmeaza :

1.Dizolvarea de drept:

 • la implinirea duratei pentru care a fost constituita;
 • in situatia in care se afla in imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost constituita, daca in termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
 • daca se afla in imposibilitatea constituirii adunarii generale sau a consiliului director in conformitate cu statutul asociatiei, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generala sau, dupa caz, consiliul director trebuia sa se constituie;
 • reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acest fapt nu a fost complinit timp de 3 luni.

2.Prin Hotarare judecatoreasca, la cererea Ministerului Public sau a oricarei persoane interesate:

 • in cazul necomunicarii datelor de identificare ale beneficiarului real in termenul de 30 de zile de la data modificarii privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociaţia se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea Ministerului Public sau a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
 • cand scopul sau activitatea asociatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii publice; cand realizarea scopului este urmarită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
 • cand asociatia urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit;
 • cand asociatia a devenit insolvabila;
 • daca asociatia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmeaza sa desfasoare activitati pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizatii administrative prealabile, aceste activitati nu vor putea fi initiate, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, decat dupa obtinerea autorizatiilor respective.

3. Prin Hotararea Adunarii Generale:

Pentru aceasta, organizatia va depune la Judecatoria in a carei circumscriptie isi are sediul, in termen de 15 zile de la data sedintei de dizolvare, hotărârea adunării generale prin care a fost aprobata dizolvarea asociatiei, pentru a fi inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

Asociatia va inceta sa mai existe de la data la care a fost radiata din Registrul asociatiilor si fundatiilor, fapt prevazut conform dispozitiilor art. 71 alin.1 din O.G. nr. 26/2000. 

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat acorda consultanta juridica, asistenta si reprezentare privind inregistrarea de organizatii non-profit in Romania ( ONG ) precum si pentru orice modificare adusa statutului unei astfel de organizatii. Acordam consultanta juridica cu privire la activitatea curenta a organizatiilor non-profit si ne ocupam cu succes de intocmirea oricaror documente, inclusiv pregatirea documentatiei, asistenta si reprezentare in vederea depunerii declaratiei de beneficiari reali, conform prevederilor legale in vigoare.  

 

Ordinul Ministrului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) nr. 1468/2020 privind modificarea Anexei nr. 1 la Ordinul Ministrului Muncii si Protectiei Sociale nr. 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevazute la art. XII alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 933 din 12.10.2020.

Conform acestui act normativ, au fost publicate noile modele de acte necesare obtinerii somajului tehnic. Avand in vedere recentele hotarari ale autoritatilor de a restrictiona sau de a inchide anumite sectoare de activitate se reactiveaza procedura de decontare a somajului tehnic avand in vedere prevederile art. XII din OUG nr. 30/2020 urmata de multiple modificari.

Astfel a fost inlocuita Anexa 1 la Ordinul 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevazute la art. XII alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020. 

Prin Ordinul MMPS nr. 1468/2020 se reactualizeaza formularele ce trebuie completate de catre angajatorii ce solicita decontarea acestei indemnizatii. Tot cu aceasta ocazie, sunt enumerate punctual domeniile de activitate restrictionate si perioada de aplicare a restrictiilor.

Documentele modificate sunt:

 • Declaratie pe propria raspundere cu obiectul de activitate supus restrictiei;
 • Declaratia pe propria raspundere ca exista o restrictie impusa de autoritatile competente judetean sau la nivelul Municipiului Bucuresti.

Reamintim faptul ca initial lista persoanelor salariate ce beneficiaza de indemnizatie pentru somaj tehnic decontat conform dispozitiilor OUG 30/2020, in vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei de somaj tehnic, trebuia depusa de angajator, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social:

 • Cerere semnata si datata de reprezentantul legal;
 • Declaratie pe propria raspundere;
 • Lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care a fost aprobat prin Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 741/2020.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat are o indelungata experienta si traditie in domeniul serviciilor juridice. Cabinetul nostru ofera asistenta juridica si reprezentare intr-o multitudine de proceduri si situatii juridice de dreptul muncii si arii conexe dreptului muncii.

Oferim asistenta la incheierea contractului individual de munca (contract individual de munca pe durata nedeterminata sau durata determinata) precum si asistenta juridica si reprezentare in negocierea unor clauze speciale in contractul individual de munca, precum: clauza de neconcurenta (indemnizatia de neconcurenta), clauza de mobilitate (prestatii suplimentare in natura si bani), clauza de confidentialitate (plata daunelor-interese) sau perioada de proba la incheierea contractului individual de munca.