Persoanele ale caror documente personale au expirat în perioada în care a fost in vigoare starea de alertă, ce s-a incheiat in data de 8 martie, nu trebuie să se adreseze imediat autorităților pentru eliberarea unor documente cu un nou termen de valabilitate, ci le pot folosi în continuare pe cele expirate timp de trei luni.

Acest fapt înseamnă că persoanele ale căror acte personale au expirat trebuie să le preschimbe până, cel mai târziu, la data de 6 iunie 2022. Pentru a se evita apariția aglomerației la ghișee, recomandarea autorităților este ca preschimbarea actelor expirate pe perioada aplicării stării de alertă să fie făcută începând de acum, nu să fie amânată până aproape de luna iunie.

Documentele expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă e posibilă fiindcă, așa cum stabilește Legea 55/2020, “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

Astfel, putem vorbi despre prelungirea, printre altele, a unor documente precum cele de identitate (buletin/ card de identitate, viză de flotant, permis de sedere etc.), permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie.


În plus, Legea 55/2020 stabilește și o excepție de la regula prelungirii valabilității documentelor personale cu trei luni de la încheierea stării de alertă. Mai exact, dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere (cu drept de circulație) au rămas valabile pe toată perioada stării de alertă, dar au fost valabile și timp de zece zile de la încetarea acesteia, adică până pe 18 martie 2022. Așadar, dovezile nu vor rămâne valabile, ca în cazul altor documente, până în luna iunie.

Este important de retinut faptul ca valabilitatea inspecției tehnice periodice nu s-a prelungit nici pe perioada stării de alertă și nici nu se prelungește în continuare, din moment ce nu s-a prelungit nici în perioada în care se aplica starea de urgență. Pe de altă parte, nici valabilitatea pașapoartelor nu se prelungește automat.

De asemenea, preschimbarea actelor noi expirate s-a putut realiza si mai înainte de eliminarea stării de alertă, in cazul in care titularii acestor acte au dorit acest lucru, in functie de programul de lucru si programarile efectuate de institutiile emitente ale actelor pe perioada starii de alerta.

Toate documentele mentionate au putut fi folosite in perioada starii de alerta de catre cetateni in relatia cu institutiile publice sau persoanele juridice de drept privat care au avut obligatia sa le accepte. Odata cu implinirea termenului de 90 zile de la incetarea starii de alerta, niciun document nu se va mai prelungi automat, astfel incat detinerea si uzul unor documente expirate ar putea atrage sanctiuni legale.

OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat se ocupa cu succes de procedurile legale privind obtinerea sau prelungirea unor documente importante de identitate, stare civila sau de rezidenta pentru clientii sai. Cu o experienta de peste 25 ani in interactiunea permanenta cu diferite institutii si autoritati publice, cabinetul nostru este in masura sa asigure clientilor nostri cele mai bune servicii pentru obtinerea sau prelungirea documentelor de care acestia au nevoie.