Primul pas in infiintarea unei organizatii non-profit este obinerea dovezii faptului ca denumirea aleasa este conforma cu legea si ca nu a fost deja folosita sau rezervata de altcineva. Dovada disponibilitatii denumirii se obtine de la Ministerul Justitiei, in baza unei cereri.           

Legea nr. 22/2014 a modificat si completat Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la Asociatii si Fundatii. Conform reglementarilor legislative in vigoare, este interzis ca o asociatie sa poarte numele altei persoane juridice fara scop patrimonial.

Numele unei asociatii nou infiintate nu trebuie sa fie nici asemanator pana la confuzie cu al altei persoane juridice fara scop patrimonial. In plus, este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice.

Astfel, denumirea unui ONG nu trebuie sa contina termeni si expresii precum: «comisariat», «inspectorat», «garda», «autoritate», «politie», «jandarmerie», «protectia consumatorilor» sau derivatele acestora.

O alta dispozitie legala se refera la faptul ca este interzis ca denumirea unei asociatii sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: «Barou», «Camera», «Uniunea Nationala a Barourilor din Romania», «Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania», «Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti», «Consiliul de Mediere» si altele.

Prevederile Legii nr. 22/2014 sunt fundamentale in procesul de stabilire a denumirii Asociatiei sau Fundatiei, de aceea este utila consultarea unui avocat inainte de a se stabili denumirea dorita a asociatiei ori fundatiei. De asemenea, este de dorit sa se verifice in prealabil disponibilitatea denumirii la  Registrul National al Asociatiilor si Fundatiilor. Ulterior, dupa lamurirea aspectelor primare, se va depune o cerere pentru rezervarea denumirii la Registratura Generala a Ministerului Justitiei.

In esenta, pentru obtinerea rezervarii denumirii, se vor parcurge pasii urmatori :

  • Se achita tariful pentru rezervare de 36 RON prin orice mijloace de plata, in contul de disponibilitati al Ministerului Justitiei;
  • Se compleaza cererea pentru acordarea disponibilitatii denumirii (un model al acestei cereri poate fi gasit la Registratura Ministerului Justitiei, dar si pe internet, pe site-ul institutiei: just.ro) ;
  • Se va depune cererea pentru acordarea disponibilitatii denumirii asociatiei sau fundatiei, la Registratura Ministerului Justitiei, sau cererea va fi trimisa prin posta.

Reprezentantii Ministerului Justitiei vor verifica cererea depusa si actele anexa, inclusiv dovada platii taxei de rezervare a denumirii si vor solution cererea intr-un termen de 3 zile libere de la data depunerii acesteia.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat acorda asistenta si reprezentare juridica in toate procedurile si etapele privind constituirea si functionarea asociatiilor si fundatiilor. Oferim sprijin legal pentru infiintarea asociatiei sau fundatiei, obtinerea rezervarii de denumire si redactarea actului constitutiv, a statutului sau modificarea lor precum si redactarea oricaror altor acte sau obtinerea informatiilor din Registrul National al Asociatiilor si Fundatiilor.