In data de 26 noiembrie 2020 a avut loc evenimentul de lansare a Planului National de Redresare si Rezilienta, cu participarea Presedintelui Romaniei, Domnul Klaus Iohannis, a Primului Ministru al Guvernului Romaniei, Domnul Ludovic Orban, si a membrilor Guvernului.

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) reprezinta un document strategic structurat pe doua prioritati: reforme si investitii, ce aduce Romaniei perspectiva modernizarii si a schimbarilor profunde asteptate de societatea civila, mediul de afaceri si sectorul public din Romania.

De asemenea, planul este structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sanatate, educatie, digitalizare si securitate cibernetica, transport durabil, combaterea schimbarilor climatice, protectia  mediului, energie, eficienta energetica, mobilitate urbana, mediu de afaceri si antreprenoriat, cercetare-inovare, precum si cresterea capacitatii de rezilienta in conditii de criza in domeniul sanitar si alimentar.

Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali şi anume:

I – Tranzitia Verde si combaterea schimbarilor climatice;

II – Serviciile Publice, dezvoltarea urbana si valorificarea patrimoniului;

III – Competitivitate economica si rezilienta.

Planul se doreste a fi un cadru generos pentru investitii majore desfasurate pe parcursul urmatorilor ani.

Astfel, in domeniul fiscalitatii se doreste consolidarea conformitatii fiscale si a colectarii impozitelor in special prin reducerea decalajului fata de nivelul european de colectare a TVA prin digitalizarea activitatilor de stabilire, colectare si urmarire a executarii silite pentru creantele bugetare.

In domeniul energiei se urmareste impozitarea ecologica treptata a externalitatilor rezultate din utilizarea combustibililor fosili (de exemplu, incalzirea locuintelor cu lemne in localitatile urbane unde exista posibilitatea racordului la reteaua de alimentare cu energie termica).

In ceea ce priveşte piata muncii, se doreste o implicare mai mare a partenerilor sociali in elaborarea politicilor si strategiilor publice, dezvoltarea unui mecanism specific de identificare, mobilizare si sprijin pentru persoanele inactive si a unui sistem sustenabil privind ingrijirea la domiciliu pentru persoanele varstnice.

In domeniul transporturilor, se introduce obligativitatea includerii in normativele tehnice de proiectare a staţiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice, precum şi actualizarea politicilor tarifare pentru transportul rutier prin includerea unor tarife ecologice pentru categoriile de mijloace de transport care au efect poluant asupra mediului inconjurator.

Documentul lansat in dezbatere publica detaliaza marile investitii publice care vor fi facute in perioada urmatoare, dar si sprijinul financiar alocat mediului privat de afaceri.

Beneficiind de o experienta solida acumulata in cei peste 20 ani de activitate neintrerupta in domeniul dreptului afacerilor si a domeniilor conexe, OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat ofera servicii juridice complexe privind dreptul afacerilor, avand ca obiectiv identificarea si folosirea celor mai potrivite instrumente juridice atat in materie de consultanta, cat si in ceea ce priveste reprezentarea companiilor in fata organelor si institutiilor competente.