Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in cadrul sedintei din data de 6 mai 2020 faptul ca amenzile date în perioada stării de urgență conform Ordonantei de Urgenta nr. 34/2020 sunt neconstituționale. Peste 300.000 de persoane fizice si juridice au fost amendate pana in acest moment, iar valoarea amenzilor a depășit suma de 120 de milioane de euro.

De altfel, România a devenit și subiect în presa internațională, din pricina amenzilor acordate. Faptul că amenzile au fost declarate neconstituționale de Curtea Constitutionala a Romaniei a fost comentat si de doamna Renate Weber, Avocatul Poporului.

Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabilesc arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR. Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță. Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, citată de hotnews.ro.

Curtea Constituțională a statuat faptul că Ordonanta de Urgenta nr. 34/2020, prin care au fost majorate minimul si maximul amenzilor din perioada starii de urgenta, nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

In mod concret, prin adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 34/2020, pentru persoanele fizice amenda maxima care era initial de 5.000 lei a devenit 20.000 lei. Amenda minima care era in cuantum de 100 lei a fost astfel majorata la 2.000 lei.

In ceea ce priveste persoanele juridice, amenda minimă pentru persoanele juridice a fost stabilita la suma de 10.000 de lei faţă de valoarea anterioara de 1.000 de lei. Amenda maximă pentru persoanele juridice a ramas la valoarea de 70.000 de lei.


Este important de retinut faptul ca decizia Curtii Constitutionale nu anulează automat amenzile. Persoanele amendate, care au fost astfel sancționate, vor trebui să conteste în instanță amenzile.

Astfel, organele de specialitate din cadrul Politiei vor putea da amenzi in continuare, însă cuantumul sancțiunilor va fi cel prevazut anterior adoptarii Ordonantei de Urgenta nr. 34/2020 declarata neconstitutionala in totalitatea sa de catre Curtea Constitutionala.

Pot invoca Decizia Curtii Constitutionale atât persoanele fizice și juridice care nu au achitat amenda, cât și cele care au achitat deja amenda. Plata amenzii nu îngrădește dreptul de a contesta procesul-verbal de contravenție.

In concluzie, cel putin in acest moment, amenzile vor putea fi anulate numai dupa ce fiecare persoana fizica sau juridica in parte contesta la instanta de judecata procesul verbal prin care a fost amendata. Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până la data de 30 mai.

 

Avand o experienta juridica relevanta si indelungata, avocatii OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat va stau la dispozitie pentru servicii calificate de consultanta si orientare juridica de specialitate adresate persoanelor fizice si juridice, avand drept scop solutionarea eficienta si prompta a problemelor si situatiilor legale diverse intampinate de clientii nostri.