O modificare importanta a Codului Muncii a intrat in vigoare incepand cu data de 3 octombrie 2020. Astfel, Legea nr. 213/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 893 din 30 septembrie 2020.

Actul normativ precizeaza ca orice persoana care vrea sa se angajeze, poate fi asistata la momentul negocierii sau semnarii unui contract de catre un avocat sau de catre un expert in legislatia muncii. De asemenea, asistarea este valabila si pentru situatia in care negocierile vizeaza modificarea unor clauze contractuale ale unui contract deja incheiat.

Astfel, noua lege prevede faptul ca viitorul angajat va putea alege sa fie insotit de un avocat, de un expert in legislația muncii sau de catre un mediator specializat in legislația muncii, atunci cand negociaza, incheie sau are loc o modificare a contractului individual de munca. Mai mult decat atat, va putea sa il insoțescă pe angajat, in situatiile mentionate, chiar si un reprezentant al sindicatului al carui membru este salariatul.

Totodata, Legea nr. 213/2020 mai prevede ca partile pot incheia un contract de confidentialitate oricand pe parcursul desfasurarii contractului de munca, nu doar inainte de a-l incheia, asa cum prevedea Codul muncii pana in prezent. Aceasta modificare de care am amintit ar putea fi necesara mai ales in cazul unei cercetari disciplinare.

De altfel, informatiile furnizate pe durata cercetarii disciplinare ar putea contine date sensibile care fac referire la persoane, date care ar trebui protejate in conformitate cu Regulamentul UE 2016/679 privind protectia datelor cu caracter personal. In acest sens, este necesara existenta unui contract de confidentialitate cu privire la informațiile furnizate pe toata durata cercetarii disciplinare, conform celor subliniate de initiatorii legii.

In vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, prin derogare de la prevederile art. 208 din Legea nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care stabilesc ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii.

Prin conciliere, in sensul prezentei legi, se intelege modalitatea de solutionare amiabila a conflictelor individuale de munca, cu ajutorul unui consultant extern specializat in legislatia muncii, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Consultantul extern specializat in legislatia muncii, poate fi un avocat, un expert in legislatia muncii sau, dupa caz, un mediator specializat in legislatia muncii, care, prin rolul sau activ, va starui ca partile sa actioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariatilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de munca.

Fie ca sunteti angajatori sau salariati, avocatii OANA LIVIA BADEA-CABINET DE AVOCAT va pot oferi consilierea si asistenta legala necesara pentru soluționarea aspectelor legate de drepturi de natura salariala, concedieri abuzive, cercetari disciplinare, clauze speciale in cadrul contractului individual de munca sau pentru orice alte nevoi de natura juridica care vizeaza relatia angajat-angajator.