Potrivit art. 2 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM), cu modificarile si completarile ulterioare, Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare constituie un sistem de evidenta a prioritatii ipotecilor mobiliare si de publicitate, structurat pe persoane si bunuri, care asigura inregistrarea operatiunilor privind ipotecile mobiliare, a operatiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevazute de lege, precum si publicitatea operatiunilor juridice prevazute de lege.

Asadar, AEGRM este o baza de date unica la nivel national, este un sistem de evidenta a prioritatii ipotecilor mobiliare, dar si de publicitate, baza de date structurata pe persoane si bunuri mobile. Prin AEGRM se asigura inregistrarea operatiunilor privind ipotecile mobiliare, a operatiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevazute de lege, precum si publicitatea acestor operatiuni juridice.

Prin implementarea AEGRM s-au creat conditii pentru acordarea de credite prin imbunatatirea sistemului de garantare, Arhiva, prin intermediul Operatorului CCIR si a celorlalti operatori de pe piata, oferind mijlocul de identificare a debitorilor si a bunurilor supuse garantiei si de evaluare a riscului, iar, in caz de neperformanta, proceduri simple si mult mai rapide de executare.

Practic, se promoveaza accesul la credite pentru mediul de afaceri, proprietatea mobiliara asigurand garantarea si plata obligatiilor, sens in care Arhiva electronica, indeplineste doua functii precise, dupa cum urmeaza :

  • functia de avertizare, Arhiva punand la dispozitie un sistem de cautare care sa ofere informatii exacte si actualizate cu privire la inregistrarile garantiilor reale mobiliare;
  • functia de asigurare a prioritatii, Arhiva punand la dispozitia creditorilor o metoda prin care isi vor inregistra garantiile reale pe care le au asupra bunurilor debitorului, metoda prin care se determina prioritatea in cazul existentei mai multor creditori interesati in a obtine bunul respectiv.

Astfel, fata de terti, inclusiv fata de stat, o garantie reala si celelalte sarcini reale asupra bunurilor au rang de prioritate stabilit din momentul in care garantia reala sau sarcinile reale au fost facute publice.

Asadar, acel creditor care isi inregistreaza garantia asupra unui bun inaintea altuia va avea prioritate fata de acesta din urma, atunci cand se pune problema valorificarii garantiei. Cu atat mai mult, in cazul concursului intre un creditor care are garantia inregistrata in Arhiva si unul care nu a operat aceasta inregistrare, i se va da castig de cauza celui care are inregistrarea facuta.

Procedurile de creditare pentru firme necesita un amestec de rigoare intelectuala, flexibilitate, cunostinte juridice si expertiza financiara si de afaceri. Echipa OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat vine in suportul clientilor cu servicii de consultanta privind obtinerea de credite garantate si sigure, de finantari in valuta, finantari imobiliare, sustinere si reprezentare in litigiile bancare si arbritraj, executarea garantiilor bancare si a instrumentelor de plata.