Conform Ordinului nr. 1.730 din 15 mai 2020 al Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, publicat in Monitorul Oficial nr. 419 din 20 mai 2020, acordarea Certificatelor de Situații de Urgenta (CSU) se prelungeste pana la data de 15 iunie 2020.

Potrivit noului ordin al ministrului, certificatele se acorda firmelor care au inregistrat inchiderea totala sau partiala a activitatii ca urmare a efectelor deciziilor autoritatilor publice competente pe perioada starii de urgenta sau diminuari ale veniturilor sau incasarilor cu minimum 25% in lunile martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020.

Acest nou Ordin nr. 1730 din 15 mai 2020 contine asadar doua importante modificari, respectiv termenul de solicitare a CSU prelungit pana la data de 15 iunie 2020 precum si cele doua luni in plus fata de precedentul Ordin al Ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri nr. 791/2020.

Potrivit declaratiilor oficiale ale ministrului Economiei, domnul Virgil Popescu, noutatea este ca certificatele CSU se vor elibera luand in calcul ca referinta si lunile aprilie si mai, prin urmare raportarea cuprinde acum lunile martie, aprilie şi mai, iar termenul final pentru eliberarea lor este data de 15 iunie. Aceste decizii au fost luate in urma dialogului neintrerupt purtat cu operatorii economici in ultimele luni, deoarece aceasta initiativa de sprijin a fost demarata ca raspuns la nevoile lor si ea trebuie sa raspunda cat mai multor companii in dificultate.

Astfel, conform noii reglementari, Ministerul Economiei elibereaza, la cerere, operatorilor economici, Certificate de Situatii de Urgenta sub doua forme, pentru utilizarea acestora in relatiile cu institutiile publice pentru obtinerea de facilitati ori in relatiile comerciale, in conditiile legii.

  1. a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia in baza declaratiei pe propria raspundere din care rezulta intreruperea totala sau partiala a activitatii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritatile publice, in perioada starii de urgenta decretate;
  2. b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia in baza declaratiei pe propria raspundere, din care rezulta inregistrarea unei diminuari a veniturilor sau a incasarilor cu minimum 25% in luna martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020.

Prevederile se regasesc, deja, pe platforma http://prevenire.gov.ro si de acestea pot beneficia operatorii economici care acceseaza aplicatia pentru obtinerea unui CSU.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera servicii calificate de asistenta si consultanta juridica in materia dreptului comercial si a dreptului afacerilor. Misiunea noastra este de a furniza clientilor nostri cele mai eficiente analize si solutii in rezolvarea cazurilor prezentate, asigurandu-ne de faptul ca acestea vor fi benefice nu doar pe termen imediat ci si din perspectiva de lunga durata a intereselor clientilor nostri.