Finalul starii de urgenta a adus si noi reglementari referitoare la functionarea Oficiului National al Registrului Comertului si prevederi esentiale referitoare la depunerea declaratiei de beneficiari reali si de asemenea, depunerea declaratiilor pe proprie raspundere sau a specimenelor de semnatura. 

Astfel, prin adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 70/2020 publicata in Monitorul Oficial–Partea I cu nr. 394/14.05.2020, au fost adoptate noi proceduri si termene de depunere cu privire la documente esentiale care se depun la Registrul Comertului.

Referitor la depunerea declaratiei de beneficiar real, termenul de depunere al acestei declaratii prevazut de art. 56 alin. (4) și art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificarile ulterioare, astfel cum a fost prelungit prin OUG nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, se prelungeste pana la 1 noiembrie 2020.

In termenul prevazut mai sus, declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier. Declaratia privind beneficiarul real poate fi si in forma autentica, certificata de avocat sau data la oficiul registrului comertului.

Cu privire la depunerea declaratiilor pe proprie raspundere, pe o perioadă de 6 luni de la data încetării stării de urgență, declaratiile pe proprie raspundere care se anexeaza la cererea de inregistrare/alte cereri pot avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si pot fi transmise la oficiul registrului comertului fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier. Acestea pot fi si in forma autentica, certificata de avocat sau date la oficiul registrului comertului.

In cele din urma, pe o perioada de 6 luni de la data incetarii starii de urgenta, specimenul de semnatura, acolo unde legea prevede, se transmite la oficiul registrului comertului legalizat de notarul public sau certificat de avocat, ori sub forma unui inscris sub semnatura privata, fara nicio alta formalitate sau se poate da la oficiul registrului comertului.

Este important de retinut faptul ca in lumina dispozitiilor OUG nr. 70/2020, declaratia privind beneficiarul real, declaratiile pe propria raspundere si specimenul de semnatura pentru Registrul Comertului pot fi date si la sediul unui cabinet de avocatura, urmand sa fie atestate corespunzator de un avocat, conform Legii nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat.

Activitatea OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat are la baza o vasta experienta in ceea ce priveste consultanta legala si asistenta companiilor in relatia acestora cu Registrul Comertului. Avocatii cabinetului nostru, specializati in dreptul comercial si dreptul afacerilor, va pot fi de real folos pentru consultanta calificata si rezolvarea oricarei probleme sau proceduri legale societare, pentru binele companiei dumneavoastra.