Decretarea starii de urgenta de catre Presedintele Romaniei pe fondul pandemiei de COVID-19 a determinat adoptarea de catre Guvern a unor masuri economice speciale, printre care si emiterea certificatelor de situatii de urgenta. Cu toate acestea, este important de stiut faptul ca in legislatia romana actuala exista deja reglementat si un certificat de forta majora.

Certificatul de situatie de urgenta are rolul de a certifica afectarea activitatii operatorilor economici in contextul pandemiei de Covid-19, la cerere şi pe baza de documentatie, conform Ordinului  nr. 791/2020 al Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Potrivit acestui act normativ, exista doua categorii de certificate de situatie de urgenta, respectiv certificate albastre si certificate galbene.

Certificatele de situatii de urgenta albastre sunt destinate operatorilor economici afectati de intreruperea totala sau partiala a activitatii, ca urmare a deciziilor emise de autoritatile publice competente, potrivit legii, in perioada starii de urgenta decretate. Certificatele de situatii de urgenta galbene pot fi solicitate de operatorii economici care inregistreaza o diminuare a incasarilor sau veniturilor in luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

Certificatul de forta majora, pe de alta parte, avizeaza existenta cazurilor de forta majora si efectele acestora asupra executarii obligatiilor comerciale, conform Legii nr. 335/2007 privind camerele de comert din Romania.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 29/2020, Guvernul Romaniei recunoaste in mod clar pandemia COVID-19 ca fiind un caz de forta majora. Dar, acest lucru nu inseamna ca se aplica in mod automat tuturor contractelor, ci depinde de imprejurarile si momentul incheierii lor.

Certificatul de forta majora poate fi solicitat de orice comerciant in cadrul relatiilor cu partenerii contractuali, inclusiv intreprinderile mari.

Astfel, certificatele de situatii de urgenta se adreseaza categoriilor de operatori economici expres mentionati de Ordinul  nr. 791/2020 al Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a caror activitate este afectata in contextul pandemiei COVID-19 si este necesar in vederea obtinerii de facilitati/masuri de sprijin in relatiile cu institutiile financiare sau fiscale, putand fi folosit si pentru renegocierea unor contracte, in relatiile cu partenerii contractuali si pentru invocarea fortei majore. 

Pe de alta parte, certificatul de forta majora se adreseaza tuturor profesionistilor care desfaşoara activitati comerciale, se elibereaza la cerere de Camera de Comert si Industrie a Romaniei cu achitarea unei taxe de 500 de euro + T.V.A., fiind necesar pentru atestarea fortei majore. Este important de stiut faptul ca certificatul de forta majora poate fi contestat de partea interesata in instanta, in cazul unui proces.  

 

 

Mai mult decat oricand, afacerea Dumneavoastra are nevoie, in contextul economic si social actual, de interpretarea unei legi, de exemplificarea procedurilor de urmat in fata autoritatilor statului ori de experienta unui avocat in cazul unei negocieri importante. Echipa de avocati specializati din cadrul OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat va sprijina in mod efectiv  oferindu-va servicii de consultanta si asistenta legala calificata in domeniul dreptului comercial si a dreptului afacerilor in general.