Ca urmare a starii de urgenta instituite de Presedintele Romaniei prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020, ulterior prelungita conform Decretului nr. 240 din 14 aprilie 2020, autoritatile administratiei publice au trebuit sa implementeze diferite masuri pentru organizarea activitatii, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, astfel incat sa fie evitat, pe cat posibil, contactul direct intre persoane.

Prin adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, Guvernul Romaniei a aprobat cadrul general de utilizare la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, a semnaturii electronice și a inscrisurilor electronice, cu scopul recunoasterii efectelor juridice depline ale acestora si al desfasurarii activitatii autoritatilor si  institutiilor publice in siguranta si in conditii de legalitate.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 289 din 7 aprilie 2020 si include o serie de masuri care vor permite utilizarea inscrisurilor in forma electronica atat pentru comunicarea in format digital intre autoritatile si institutiile statului, cat si intre acestea si persoanele fizice si juridice, precum si asigurarea desfasurarii unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice si de comunicații securizate.

Astfel, actele emise in format electronic de  autoritatile si institutiile publice vor fi semnate cu semnatura electronica calificata si vor avea forta juridica a inscrisurilor autentice.

Pentru actele interne emise de autoritati si institutii publice in format electronic, precum si pentru utilizarea de catre persoanele fizice sau juridice a unui serviciu online oferit de autoritati sau institutii publice, tipul de semnatura electronica aplicabila se va stabili in termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 38/2020, pe baza de acte administrative.

Documentele, avand atasata semnatura electronica, vor fi primite de autoritatile si institutiile publice pe platforme proprii sau pe platforme puse la dispozitie de catre terti.

In cazul in care nu se vor putea utiliza aceste platforme, comunicarea documentelor se va face prin posta electronica. 

Raspunsurile autoritatilor si institutiilor publice la documentele electronice vor fi comunicate tot electronic, daca nu vor exista solicitari contrare. Modalitatea exacta de primire a documentelor electronice se va  comunica in mediul online de catre fiecare autoritate sau institutie publica. 

In consecinta, incepand cu data intrarii in vigoare a acestei ordonante (07.04.2020), autoritatile si institutiile publice au obligatia primirii inscrisurilor semnate cu semnatura electronica de la persoanele fizice si juridice.

Avocatii Cabinetului de Avocat OANA LIVIA BADEA asigura servicii de asistenta juridica generala care includ depunerea rapida si eficienta, in cadrul diverselor proceduri legale, a documentatiilor necesare la autoritatile si institutiile publice precum Oficiul National al Registrului Comertului, Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau instantele de judecata, prin folosirea semnaturii electronice conform legii.