Odata cu adoptarea si publicarea in Monitorul Oficial-Partea I cu nr. 285 din 06.04.2020 a Normelor de Aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, acest act normativ a devenit pe deplin aplicabil.

In cele ce urmeaza, vom prezenta in mod succint aceste recente reglementari legale esentiale referitoare la amanarea platii ratelor din contractele de credit. 

1.Debitorii persoane fizice pot cere amanarea ratelor doar daca acestia declara pe propria raspundere faptul ca se afla in imposibilitatea de a achita obligatiile de plata aferente creditului, ca urmare a faptului ca veniturile lor sau ale membrilor familiei au fost afectate de criza COVID-19.

Pot fi amanate doar creditele ipotecare fara restante la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau daca restantele au fost achitate integral, la data depunerii cererii. Cererea poate fi depusa intr-un termen de 45 de zile de la data intrarii în vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 37/2020, mai exact pot fi depuse pana la data de 14 mai 2020.

Bancile verifica incadrarea creditului in aceste cerinte si comunica decizia de aprobare sau de respingere a cererii de amanare a ratelor intr-un termen de 15 zile. Decizia de aprobare va contine si numarul de rate solicitate de debitor si aprobate pentru suspendare si va fi comunicata debitorului in format letric sau online.

2.Debitorii persoane fizice si juridice din alte contracte de credit (cu exceptia creditelor ipotecare) vor trebui de asemenea sa dea o declaratie pe proprie raspundere referitoare la afectarea veniturilor lor fata de nivelul anterior declararii starii de urgenta.

In cazul firmelor, bancile vor aproba solicitarile daca activitatea acestora a fost intrerupta partial  sau total ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretata, cu urmatoarele consecinte : restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori si altele. 

Bancile vor comunica decizia de aprobare sau de respingere a cererii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor in termen de 15 zile calendaristice de la depunerea cererii de suspendare.

3.Cu privire la dobanzi, ratele la credite vor creste dupa perioada de amanare, pentru ca dobanzile acumulate in lunile de amanare vor fi esalonate pe o perioada de 5 ani, in cazul creditelor ipotecare, iar pentru celelalte tipuri de imprumuturi dobanda va fi capitalizata la soldul creditului, dupa perioada de amanare.   

Este important de retinut faptul ca facilitatile nu se acorda persoanelor juridice care se afla in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, conform informatiilor disponibile pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului.

 

Beneficiind de o experienta profesionala recunoscuta si neintrerupta de peste doua decenii, OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat vine in intampinarea clientilor cu servicii ample de consultanta si asistenta legala privind probleme diverse de drept contractual si de drept bancar.