Conform Hotararii Guvernului nr. 1015 din data de 23.09.2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 913 din 23.09.2021 s-au adoptat noile reguli in ceea ce priveste combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si care au un impact important asupra modului de functionare al anumitor activitati economice. 

Astfel, in situatia pandemica actuala, pentru accesul în restaurante, săli de spectacole, sau la cinema este obligatorie prezentarea certificatului verde COVID sau un test negativ. Regula este valabilă şi se aplica si pentru copiii mai mari de 12 ani.

Fie ca sunt vaccinaţi sau nevaccinaţi, oamenii pot intra în mall dacă poartă mască şi dacă temperatura corpului nu depăşeşte 37 de grade. Cu toate acestea, în zona restaurantelor şi a cinematografelor, lucrurile s-au schimbat, incat accesul este permis numai detinatorilor certificatului verde COVID.

Astfel, in județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

  • Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • Persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
  • Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Este important de retinut faptul ca singurii exceptați la prezentarea dovezilor privind testul PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra Covid sunt copiii care nu au implinit varsta de 12 ani.

In prezent se afla in discutie ca regulile de acces susmentionate sa fie inasprite, in sensul pastrarii accesului doar pentru persoanele vaccinate si cele care fac dovada ca au trecut prin boala in ultimele 180 zile in cazul localitatilor unde incidenta cumulata este mai mare de 6/1.000 locuitori. 

 

In ceea ce priveste descarcarea certificatului verde COVID acesta este disponibil online la adresa urmatoare : https://certificat-covid.gov.ro/login.

 

Cu o activitate de peste doua decenii in domeniul dreptului comercial si dreptului afacerilor, OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat este mereu alaturi de clientii sai, persoane fizice si companii, pentru cele mai bune sfaturi juridice si asistenta legala in orice context social si economic.