Ultimele decizii ale autoritatilor privind masurile pentru limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2 privesc instituirea carantinei de noapte în multe localități din România. Astfel, în intervalul orar 20:00 – 05:00, persoanele care vor parasi domiciliul trebuie să aibă asupra lor anumite documente pentru a nu risca să fie amendate.

Hotararea Guvernului nr. 1.015/2021 prevede că, pentru localitățile în care incidența îmbolnăvirilor depășește 6 la mia de locuitori, se instituie carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În localitățile unde incidența trece de 7,5 la mie, carantina de noapte se aplică, în același interval orar 20:00-05:00, în toate zilele săptămânii.


Potrivit reglementarilor in vigoare, carantina de noapte se elimină când incidenta scade cel puțin, la 5,5 la mie. Pentru a putea ieși din locuințe în interes personal pe perioada carantinei de noapte, cetățenii vor avea nevoie de unul dintre cele două documente:

  • certificatul digital verde, dacă s-au vaccinat complet și au trecut 10 zile de la ultima doză sau dacă s-au vindecat și nu au trecut mai mult de 180 de zile de la rezultatul pozitiv al testării de confirmare a infectării;
  • declarația pentru deplasare sau adeverinta de la angajator pentru cei care nu sunt  vaccinați/vindecați.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței sau gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura. Această declarație trebuie completată și deținută înainte de ieșirea din locuință.


Cei care vor folosi declarația pe propria răspundere pentru a circula pe timpul carantinei de noapte o pot face doar pentru unul dintre motivele urmatoare:

  • pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru vaccinare sau pentru achiziționarea de medicamente;
  • pentru îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
  • pentru deplasarea in afara localitatii care se dovedeste cu biletul de calatorie achitat;
  • în cazul decesului unui membru de familie.

În situația în care deplasarea pe timpul carantinei de noapte se face în interes profesional, în cazul unui control, cei în cauză trebuie să prezinte legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere prin care să specifice faptul că deplasarea se face în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.  

Este important de retinut faptul ca doar persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boală în ultimele șase luni pot circula liber, în baza certificatului COVID. Persoanele cu test negativ se vor supune regulilor carantinei.

 

Fara indoiala ca toate masurile restrictive adoptate de Guvernul Romaniei pentru combaterea raspandirii virusului SARS-CoV-2 au un impact direct sau indirect asupra companiilor si angajatilor acestora. OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat este alaturi de clientii sai cu cele mai bune sfaturi juridice si opinii legale privind functionarea in contextul pandemic actual.