Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. a) din OG 25/2014, angajatorul este definit ca fiind persoana juridica sau persoana fizica cu sediul social ori profesional, respectiv domiciliul in Romania ori filiala din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, care incadreaza in munca un strain in conditiile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

La lit. c) a aceluiasi articol este definit avizul de angajare drept documentul oficial eliberat de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, care atesta dreptul unui angajator de a incadra in munca un strain pe o anumita functie.

Prin urmare, pentru incadrarea in munca a unui strain (persoana din afara UE), angajatorul trebuie sa obtina in prealabil avizul de angajare. Acest aviz este eliberat de Inspectoratul Judetean pentru Imigrari din judetul unde angajatorul are domiciuliu/sediul social.

In vederea obtinerii avizului de angajare, angajatorul roman trebuie sa depuna mai intai diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, un cetatean dintr-un stat membru al UE sau al Spatiului Economic European (SEE), de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei.

Dupa obtinerea avizului de angajare, cetateanul strain va solicita la misiunea diplomatica si consulara a Romaniei din tara de origine eliberarea unei vize de lunga sedere in scop de munca, in baza careia acesta va putea ajunge in mod legal pe teritoriul Romaniei in vederea angajarii conform avizului de munca. 

Este important de retinut faptul ca cetateanului strain i se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Astfel, salariul inscris in cadrul contractului individual de munca trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara. Cu toate ca prin dispozitiile art. 166 din Codul muncii nu stabileste moneda in care se face plata salariului, in contractul individual de munca, salariul se inscrie in lei.

Prin modelul contractului individual de munca aprobat prin Ordinul MMSS nr. 64/2003 se prevede la lit. J inscrierea salariul de baza lunar brut in lei. De asemenea, in aplicatia informatica a registrului de evidenta a salariatilor (Revisal), inscrierea salariului poate fi facuta numai in lei.

Nu exista o prevedere legala care sa il oblige pe angajator sa asigure salariatilor cazare si hrana chiar in situatia in care salariatii sunt straini angajati in Romania. Doar in situatia in care salariatii sunt delegati/detasati angajatorul are obligatia legala de a asigura salariatilor cazare, transport si diurna.

Echipa de avocati din cadrul OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat are o experienta deosebita in procedurile si pregatirea documentatiei privind situatiile din dreptul imigratiei. Acordam consultatii juridice si sprijinim activ angajatorii din Romania pentru toate demersurile si procedurile de angajare conform legii a strainilor din spatiul non UE.