Firmele trebuie sa faca plati sau incasari doar prin instrumente de plata fara numerar, potrivit legislatiei in vigoare, insa exista o serie de exceptii de la aceasta regula. Atunci cand fac sau accepta plati in numerar, firmele trebuie sa respecte anumite plafoane, nerespectarea acestora putand sa le aduca amenzi de mii de lei.

Regulile pe care trebuie sa le respecte firmele atunci cand fac tranzactii se gasesc in Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.

Mai exact, potrivit acestui act normativ, regula generală privind încasările și plățile este că acestea pot fi făcute de firme doar prin instrumente de plată ce nu implică numerar. După cum apare și pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei, instrumentele de plata pot fi transferul de credit, debitarea directa, cardul de plata, cec-ul, cambia si biletul la ordin.

Cei ce trebuie sa respecte regulile stabilite de Legea nr. 70/2015 sunt, potrivit acesteia, firmele, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent si asocierile ori alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Legea stabileste si o serie de exceptii importante de la regula de mai sus si permite astfel incasari ori plati in numerar, dar cu respectarea urmatoarele conditii:

  • incasari de la categoriile de mai sus – în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
  • incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry de la categoriile de mai sus – in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;
  • plati catre categoriile de mai sus – in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
  • plati catre magazinele de tipul cash and carry – in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
  • plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare;
  • incasari in numerar efectuate de categoriile de mai sus, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza – in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

Pe de alta parte, exista si operatiuni in numerar, fie ele de incasare sau plata, pentru care nu exista plafoane. De exemplu, nu se aplica plafoane pentru depunerea de numerar in conturile deschise la banci, pentru plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, pentru plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului statului, pentru retragerea de numerar din conturi deschise la banci, ce este utilizat apoi pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal, pentru transferul de sume si pentru depunerea de numerar in automate.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat pune la dispoziția clientilor servicii juridice profesionale de consultanta, asistenta juridica si reprezentare in domeniul dreptului comercial si societar, oferind solutii eficiente si temeinic fundamentate juridic bazate pe experienta indelungata a echipei de avocati din cadrul cabinetului.