Practicarea meseriei de fizioterapeut sau kinetoterapeut este o tendinta in plina dezvoltare, care poate face o diferență în viețile oamenilor care au nevoie de recuperare medicală. În fond, stilul de viață se schimbă, iar oamenii sunt mai conștienți de nevoia de a ameliora problemele cauzate de sedentarism și lipsă de mișcare, dar și de traumatisme diverse.  

Această profesie se bazează pe studii de specialitate urmate în cadrul Facultății de Medicină (Medicină Fizică și de Reabilitare), a Facultății de Kinetoterapie la ANEFS, sau a Facultății de Educație Fizică și Sport, dar și pe multă experiență dobândită în urma stagiilor de practică, în cadrul unui loc de muncă (la o clinică de recuperare, la spital etc.), ceea ce conduce la specializare și perfecționare constanta în cele mai noi programe de tratament. 

Este important de mentionat faptul ca fizioterapia, kinetoterapia, balneofiziokinetoterapia – toate ramurile recuperării medicale, intră în titlul oficial de calificare în fizioterapie, conform Legii nr. 229/2016. 

In ceea ce priveste modalitatea de infiintare a unui astfel de cabinet de kinetoterapie sau fizioterapie, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 124/1998 republicata, privind funcționarea cabinetelor medicale, Cabinetul medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenţă medicală umană preventivă, curativă, de recuperare şi de urgenţă.

În cadrul unui cabinet care oferă servicii de kinetoterapie, pot exista și medici care pot oferi consultații pacienților și trimiteri către un kinetoterapeut pentru a le oferi un program de recuperare medical, insă acest lucru nu este obligatoriu.

Există mai multe opțiuni cu privire la înființarea unui cabinet de recuperare medicală precum cel de kinetoterapie (sau a unui cabinet care oferă și servicii de kineto). Se poate opta pentru un cabinet fără personalitate juridică (cabinet medical individual, cabinete grupate, cabinete associate, societate civilă) sau un cabinet cu personalitate juridică proprie (societate comercială, sub formă de SRL medical).

In cazul unui SRL, va trebui depusa documentatia necesara la Oficiul National al Registrului Comertului dar si stabilirea si autorizarea codului CAEN 8690 – “Alte activitati referitoare la sanatatea umana” – care permite realizarea unei game mai ample de servicii de recuperare medicala in cadrul cabinetului. Daca se opteaza pentru infiintarea unui PFA, lucrurile stau un pic mai simplu din punct de vedere birocratic si nu mai este nevoie ca o treime dintre asociati/administratori sa fie medici.

In afara de conditiile privind forma de organizare, mai sunt necesare obtinerea unor avize pentru înființarea unui cabinet de kinetoterapie dar si dotarea corespunzatoare a cabinetelor cu aparatura tehnico-medicala specifica prevazuta de lege.

Cu o experienta profesionala de peste doua decenii in domeniul dreptului societatilor comerciale si al serviciilor profesionale de dreptul afacerilor, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat și-a dezvoltat in mod continuu activitatea profesionala in aceste domenii juridice, punand in centru grija pentru cerințele și nevoile clientilor nostri in scopul protejarii intereselor acestora in cel mai bun mod posibil, atat pe termen scurt dar si pe termen mediu si lung.