In Monitorul Oficial nr. 345 din 5 aprilie 2021 a fost publicata Legea nr. 58/2021 pentru aprobarea OUG nr. 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea O.U.G. nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

Modificarile legislative se refera la conceptul cunoscut sub numele de kurzarbeit, imprumutat din Germania, in principal la propunerea oamenilor de afaceri din Camera de Comert Romano-Germana (Legea nr. 282/2020).

Potrivit legii, in perioada starii de urgenta sau de alerta, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta, de alerta sau de asediu, companiile aflate in dificultate pot reduce programul de lucru, iar angajatii primesc un salariu redus cu 25%.

In mod concret, angajatorii aflati in situatii exceptionale pot reduce durata de munca cu pana la 80%, iar Guvernul subventionează 75% din diferenta dintre salariul normal si cel pentru programul de munca redus. Nu va fi acoperit de catre stat tot salariul angajatului, ci pana la valoarea salariului mediu brut pe economie.

Pentru a beneficia de acest sprijin din partea Guvernului, un angajator trebuie sa indeplinească simultan doua conditii: să fie pus in situatia de a aplica masura pentru cel putin 10% din numarul total de salariati si sa isi fi diminuat cifra de afaceri in luna anterioara celei in care se aplica masura (sau, cel mult, in luna precedenta acesteia) cu cel putin 10% fata de luna similara a anului trecut.

Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cuprinse in perioada de 30 de zile calendaristice, incepand cu prima zi de aplicare efectiva a masurii. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.

Angajatorul poate modifica programul de munca ori de cate ori este necesar, cu obligatia de a justifica o astfel de modificare, in limitele prevazute mai sus.

Pe perioada de aplicare a programului „kurzarbeit” sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus.

Este important de retinut faptul ca angajatorii trebuie sa obtina acordul scris al reprezentantului salariatilor, daca este cazul, pentru aceasta reducere de program si, implicit, de venituri.  

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat acorda consultanta juridica, asistenta si reprezentare privind probleme de dreptul muncii. Protejarea si optimizarea business-ului dumneavoastra inseamna deopotriva si respectarea normelor juridice din sfera relatiilor de munca si intocmirea in mod corespunzator, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, a tuturor documentelor de dreptul muncii.