Guvernul a amanat aplicarea TVA de 5% pentru locuintele cu preturi de pana la 140.000 de euro, amendand astfel legea care trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021. In consecinta, cumparatorii mai au de asteptat un an pana cand vor putea achizitiona locuinte mai scumpe, in caz contrar acestia vor trebui sa suporte costuri mai mari care pot ajunge si pana la 20.000 euro in cazul locuintelor cu preturi spre nivelul maxim al plafonului.
Astfel, pentru un apartament in valoare de 100.000 de euro, cu 2 sau 3 camere, un TVA de 5% inseamna o taxa de 5.000 de euro. Pentru ca plafonul nu a fost majorat, cumparatorii vor avea acum de platit cota de 19% TVA, adica 19.000 de euro, ceea ce inseamna cu 14 mii de euro mai mult. Iar la apartamentele mai scumpe, cu valori de 120.000 sau 130.000 de euro, diferenta de cost va fi si mai mare.
Aceasta decizie, justificata de Guvernul Romaniei prin necesitatea de a colecta mai multi bani la bugetul de stat in anul curent, afecteaza intreaga industrie imobiliara, in sensul in care descurajeaza cresterea pe termen lung a calitatii fondului imobiliar rezidential. Astfel, fie suprafetele mai mari devin neatractive pentru cumparator din motive de accesibilitate, fie marja pentru dezvoltatori pentru inovații este foarte mica.
Potrivit specialistilor in domeniul imobiliar, decizia amanarii majorarii plafonului de TVA, ii va pune pe multi cumparatori in incapacitatea de a-si sustine planurile, pentru ca nu au la dispozitie resursele financiare, acestia fiind nevoiti sa se reorienteze catre locuinte cu suprafete mai mici, in blocuri vechi sau chiar sa-si amane decizia de cumparare pentru anul urmator.
O alta consecinta a acestei situatii este aceea ca este posibil sa apara si numeroase litigii in cazul contractelor semnate cu dezvoltatorii care nu mai pot fi onorate. Felul in care a fost luata aceasta decizie va creste si neincrederea in gradul de predictibilitate a evolutiei pietei imobiliare si mai mult, a intregii piete romanesti.
Pe de alta parte, un alt efect al amanarii cresterii plafonului de valoare la care se va aplica TVA de 5% ar putea fi reorientarea unor segmente de potentiali cumparatori spre imobile detinute de persoane fizice, care nu sunt supuse regimului TVA. Astfel, este de asteptat o crestere a tranzactiilor de revanzare a proprietatilor in loc de achizitie a unei locuinte noi.
In plus, situatia este si mai complexa in cazul in care achizitia se realizeaza prin imprumut bancar, intrucat banca nu poate evalua locuinta cu TVA de 19% in anul 2021 stiind ca din anul 2022 acelasi tip de apartament va fi vandut cu TVA de 5%, context in care avansul solicitat clientului va fi mai mare, pentru a acoperi diferenta.
Decizia Guvernului va avea insa efecte si in ceea ce priveste dezvoltatorii imobiliari. Cel mai probabil unii dezvoltatori vor trebui sa-si reconfigureze investitiile, in cazul in care au mizat pe finalizarea si darea in folosinta in acest an a unor imobile care sa se incadreze ca valoare in plafonul crescut pentru TVA de 5%.
OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera consultanta juridica si reprezentare pentru antreprenorii locali si straini din domeniul imobiliar precum si pentru persoanele fizice sau juridice care doresc sa achizitioneze bunuri imobile. Oferim asistenta clientilor nostri in activitatea lor de zi cu zi si pentru proiecte specifice, ajutandu-i sa fie in conformitate cu legislatia in vigoare si minimizandu-le expunerea la riscuri.