Proprietarii mijloacelor de transport, a cladirilor sau terenurilor la sfarsitul anului 2020 trebuie sa plateasca in acest an impozit pentru fiecare dintre proprietatile amintite. Impozitele se pot achita in doua transe, dar cei care achita integral suma datorata pana la data de 31 martie vor beneficia de o reducere.                                                                                                                                                                  In ceea ce priveste plata impozitului pe mijloace de transport, cei care detineau la 31 decembrie 2020 un autoturism, datoreaza impozit pentru acesta in 2021, chiar daca au vandut intre timp autoturismul. Acest fapt se intampla deoarece proprietarul este dator cu plata impozitului pe tot anul, daca la trecerea in respectivul an era proprietar pe acel autoturism.
Impozitul pe mijloace de transport se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde proprietarul isi are domiciliul sau sediul si se achita in fiecare an, in doua transe egale. Termenele legale de plata sunt 31 martie si 30 septembrie, iar daca plata se face integral pana la 31 martie se acorda o bonificatie de pana la 10%, conform hotararii consiliului local.

Referitor la impozitul pe cladiri, oricine avea in proprietate o cladire la data de 31 decembrie 2020 trebuie sa plateasca anul acesta impozit pentru aceasta. De asemenea, impozitul pe cladiri poate fi achitat in doua transe egale, termenele legale de plata fiind tot 31 martie si 30 septembrie.                                                                                                                                  

Este important de retinut faptul ca, dupa cum stabileste Codul fiscal, impozitul pe cladiri se plateste in functie de destinatia acestora.

Astfel, pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, detinute de persoane fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a cladirii. Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local.

In cazul spatiilor nerezidentiale, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii finale a lucrarilor de constructii, în cazul cladirilor noi, construite in perioada 2015-2019, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in perioada 2015-2019 sau valorii care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii cinci ani.

In situatia imobilelor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential si a impozitului determinat pentru suprafața folosita in scop nerezidential.  

Impozitul pe terenuri va fi datorat in acest an de cei care le detineau la data de 31 decembrie 2020. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plati in doua rate egale, pana la 31 martie si respective pana la 30 septembrie.  Ca regula, impozitul pe teren se stabilește luand in calcul suprafata terenului, rangul localitatii in care este amplasat terenul, zona si categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local.

In contextul dezvoltarii activitatii sale principale in domeniul dreptului afacerilor, echipa de avocati din cadrul OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera clientilor consiliere legala si asistenta in orice probleme legale privind impozitarea, in scopul de a obtine beneficii fiscale maxime, eficienta si optimizare in toate tipurile de tranzactii.