O mare parte dintre societatile comerciale cu raspundere limitata din tara noastra inregistrate la Registrul Comertului, sunt societati comerciale cu asociat unic. In continuare, conform statisticii oficiale, anual între 80.000 si 100.000 de societăți comerciale cu raspundere limitata sunt radiate, iar multe dintre radieri sunt cauzate de moartea asociatului unic.
Pentru ca activitatea unei societati ramase fara asociat unic sa poata continua, este necesara indeplinirea mai multor conditii, cum ar fi, de exemplu, faptul ca Actul constitutiv al societății să permită continuarea existenței societății, să existe moștenitori cu vocația de a prelua societatea si minim unul dintre moștenitorii cu vocație să opteze pentru continuarea societății.
Astfel, activitatea poate continua atunci când toate condițiile menționate sunt îndeplinite. În caz contrar, se va proceda la lichidarea, dizolvarea și radierea societății. Cu toate acestea, mai exista cateva probleme care privesc dobandirea oficiala a calitatii de mostenitor a defunctului asociat unic, care sa permita justificarea acestei calitati pentru continuarea activitatii societatii.
Dintre aceste probleme, putem enumera :
- Preluarea societății de către moștenitor presupune deschiderea si dezbaterea moștenirii, care se poate realiza de catre instanța de judecata sau de catre notarul public.
- Dezbaterea moștenirii în instanță este o procedura care dureaza mult timp, chiar si cativa ani;
- De asemenea, procedura succesorală notarială poate dura de la câteva zile la câțiva ani, în funcție de situația moștenitorilor sau a bunurilor;
- Situatia continuarii activității societății comerciale pe durata rezolvarii situatiei moștenirii;
Fara indoiala, una dintre problemele principale care se ridica pentru perioada cuprinsa intre data deschiderii succesiunii si data obtinerii actului final privind succesiunea, respectiv a certificatului de mostenitor sau a hotararii instantei de judecata, este modalitatea de continuare a activitatii societatii.
Continuarea activității poate fi realizată prin exercitarea sezinei. Sezina permite moștenitorilor sezinari să administreze patrimoniul și să exercite drepturile societare ale asociatului decedat. Moștenitorii sezinari sunt, conform legii, soțul supravietuitor, urmașii defunctului (copiii, nepoții etc.), tatăl și mama defunctului (ascendenții privilegiați).
Simpla existență a unor moștenitori sezinari nu este suficientă. Este necesar ca aceștia să accepte moștenirea asociatului decedat și să decidă continuarea societății. Acceptarea poate fi expresă sau tacită (de exemplu, însăși exercitarea drepturilor conferite de sezină). Moștenitorii sezinari pot asigura doar continuitatea societății, neputand cesiona părțile sociale, întrucât acesta este un act de dispoziție care excede administrării.
OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat este dedicat activitatilor juridice din sfera dreptului afacerilor. Echipa de avocati din cadrul cabinetului va poate oferi asistenta si sprijin in orice problema de drept societar, inclusiv in acele situatii rezultate din decesul asociatului unic, respectiv pentru demersurile de identificare a moștenitorilor sezinari, cât și găsirea unei soluții de continuare a activității companiei.