Conform Hotararii Guvernului nr. 1071/04.10.2021 publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din data de 05.10.2021, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata va inregistra o creștere de 10,9%, de la 2.300 de lei brut la suma de 2.550 de lei brut.

In urma acestei creșteri, la un salariu brut de 2.550 lei, un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei. Totodata, va creste si cuantumul taxelor datorate la stat pentru un angajat incadrat cu salariul minim si norma intreaga de la 966 la 1.083 lei lunar.

In sectorul constructiilor, salariul minim a ramas la nivelul de 3.000 lei brut lunar pentru angajatii din acest domeniu, care sunt in continuare scutiti de contributiile la sanatate, impozitul pe venit si participarea la pilonul II de pensii.

O consecinta importanta a cresterii salariului minim este si faptul ca se modifica si plafonul pentru calcularea contributiei de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate de catre persoanele fizice care obtin venituri de natura non-salariala. Noul plafon este suma de 30.600 lei si corespunde valorii cumulate a 12 salarii minime lunare brute.

Statisticile arata faptul ca aproximativ 1 din 3 angajati romani ( 29%), adica 1,6 milioane de salariati din totalul de 5,5 milioane de contracte de munca, primeste salariul minim pe economie. Prin comparatie, in anul 2011, doar 400.000 contracte de munca dintr-un total de 5,5 milioane erau remunerate cu salariul minim.

Ca urmare a acestui fapt, angajatorilor le va reveni obligatia de redactare a documentelor de dreptul muncii care sa cuprinda aceasta modificare de majorare a salariului minim. Acest lucru s-ar putea face printr-o Decizie colectiva de majorare a salariilor minime din cadrul companiei, emisa de angajator, fara a mai fi nevoie de intocmirea unor acte aditionale pentru fiecare contract de munca remunerat cu salariul minim pe economie.

Cu toate acestea, angajatorii vor trebui sa intocmeasca acte aditionale privind majorarea salariului minim din cadrul contractelor individuale de munca in situatia in care exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate, deoarece aceste modificari, inclusiv salariul, se stabilesc de comun acord intre parti.

Angajatorii vor avea de asemenea obligatia de a transmite in aplicatia electronica constituita la nivel national (REVISAL) aceasta modificare privind cresterea salariului minim, pana la data intrarii in vigoare a masurii.

Este important de retinut faptul ca sanctiunea legala pentru incheierea unor contracte individuale de munca cu salariul sub nivelul salariului minim prevazut de lege este amenda cuprinsa intre 300 si 2.000 lei pentru fiecare contract de munca astfel incheiat cu incalcarea prevederilor legale.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat dedica o atentie speciala serviciilor juridice oferite clientilor in domeniul raporturilor de munca.  Ne susținem clienții în redactarea, modificarea, încetarea contractelor individuale şi/sau colective de muncă, adaptând conținutul acestora prevederilor legale în vigoare, dar si pentru orice proceduri derivate din raporturile de munca.