Una dintre problemele frecvent intalnite in practica este aceea a constructiilor care au fost edificate fara autorizatie de construire sau care nu se incadreaza in limitele autorizatiei de construire.

Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in procedura recursului in interesul legii, prin Decizia nr. 10/2021, publicata în Monitorul Oficial nr. 1033 din 29.10.2021, asupra problematicii constructiilor fara autorizare.  

Astfel, prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost stabilit faptul ca in interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 28 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în ipoteza în care partea nu a demarat sau nu a finalizat, în termenul acordat, procedura de intrare în legalitate, iar autoritatea nu a obținut o hotărâre de demolare a construcției, termenul stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției este unul de recomandare.

In practica curenta a autoritatilor administrative, situatia este una relativ haotica, in sensul in care prevederile legale fie nu sunt aplicate sau nu sunt aplicate in totalitate, astfel ajungandu-se la situatii total nedorite de blocaj dar si la situatii de nelegalitate in privinta constructiilor ridicate fara autorizatie.

Una dintre condițiile esențiale ale acestei modalități de intrare în legalitate constă în realizarea mai multor expertize tehnice, atât în materia expertizării construcțiilor, cât și a verificării îndeplinirii condițiilor impuse prin Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții – lucrări  ce pot fi realizate doar de către specialiștii cu activități în domeniul construcțiilor, conform textului art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 ce face referire la realizarea unor expertize tehnice, fără a indica posibilitatea realizării unor lucrări de specialitate asimilate.

Expertizare în materie de urbanism impusă prin art. 37 alin. (6) Legea nr. 50/1991 ridică, cu toate acestea, o serie de probleme semnificative, Aceasta  deoarece, la acest moment, nu există experți autorizați în domeniul urbanismului și a amenajării teritoriului.   

O asemenea chestiune face practic imposibilă realizarea documentației în vederea obținerii certificatului de atestare sau a adeverinței privind edificarea construcției. Raportat la acest aspect, menționăm că, deși specializarea ,,urbanism și amenajarea teritoriului’’ este prevăzută atât de către Ordinul 199/C din 18 ianuarie 2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare, cât și ca o atribuție a Registrului Urbaniștilor din România, practic, nu există încă specialiști acreditați în acest domeniu.

În acest sens, este dificil de imaginat realizarea unei documentații complete conform cerințelor art. 37 alin. (6) din actul normativ antemenționat, atât timp cât nu există, la acest moment, experți extrajudiciari sau judiciari autorizați.

Fara indoiala, problematica curenta a intrarii in legalitate in privinta constructiilor edificate fara autorizare de construire este o situatie complexa care inca nu este pe deplin lamurita in temeiul cadrului legal in vigoare in acest moment. OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat este alaturi de clientii sai cu cele mai bune sfaturi juridice si opinii legale cu privire la posibilitatile de intrare in legalitate privind constructiile realizate fara autorizare.