Una dintre problemele de actualitate ale angajatorilor o reprezinta situatia in care compania angajatoare a suportat costul testelor COVID pentru o parte dintre salariatii sai care au intrat in contact cu un angajat testat pozitiv. In aceste conditii, este important de stiut care este regimul fiscal al cheltuielilor suportate de angajator cu realizarea acestor teste.

Contravaloarea testelor Covid suportata de angajator ar putea fi considerata avantaj de natura salariala conform art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Insa pentru a evita aceasta incadrare este recomandat ca medicul de medicina muncii sa dispuna efectuarea testului COVID in conformitate cu prevederile HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor si art. 1 alin. (1) lit. k) din Ordinul 3577/2020 privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.

Astfel, potrivit Ordinului 3577/2020, pe durata starii de alerta, pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, toti angajatorii din sectorul public si din mediul privat implementeaza urmatoarele masuri:

“(…) k) asigura comunicarea permanenta cu medicul/serviciul de medicina muncii pentru a se monitoriza starea de sanatate a angajatilor, astfel incat acestia sa poata beneficia de masurile preventive profilactice care au fost prevazute la nivel national pentru combaterea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2”.

Conform art. 76 alin. (4) lit. f) din noul Cod fiscal, nu intra in categoria veniturilor impozabile contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare.

In privinta contributiilor sociale, art. 142 lit. e) din noul Cod fiscal stabileste ca nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare.

Pentru aceste motive, serviciile medicale de medicina muncii suportate de angajator sunt scutite de impozit pe venit si de plata contributiilor sociale. Aceste cheltuieli sunt deductibile in baza prevederilor art. 25 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera servicii de consultanta si opinii legale in material dreptului fiscal si a dreptului muncii, atat persoanelor juridice cat si persoanelor fizice. Cabinetul nostru asigura asistarea si reprezentarea clientilor in fata instantelor judecatoresti precum si in relatia cu institutiile de stat sau private.