In situatia inchirierii unui imobil cu destinatia de locuinta, fie el apartament sau casa, atat proprietarul, cat și chiriașul au de câștigat de pe urma semnării unui contract scris. Inregistrarea la ANAF a contractului de inchiriere nu mai este obligatorie conform legii, dar redactarea contractului de catre un avocat este o operatiune recomandabila avand in vedere complexitatea clauzelor si a sanctiunilor posibile din cuprinsul acestui document.

Majoritatea prevederilor cuprinse in Legea Locuintei, intrata in vigoare in anul 1996, raman valabile, chiar daca aceasta a suferit o serie de modificări ulterioare. In capitolul al treilea, dedicat inchirierii locuintelor, apare precizarea ca darea in folosinta a unui imobil „se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale” – ceea ce inseamnă ca toate acordurile de inchiriere ar trebui prezentate la ANAF.

Cu toate acestea, obligativitatea inregistrarii la ANAF a contractului de inchiriere a fost eliminata in temeiul Hotararii de Guvern nr. 354/2018.

Desi proprietarii nu mai sunt acum obligati sa-si prezinte contractele de inchiriere pentru a fi incluse in registrul ANAF, acestia pot apela, totusi, la această solutie – avantajul fiind ca astfel se pot proteja mai bine de chiriasii rau-platnici. Astfel, un contract de inchiriere inregistrat la organul fiscal, constituie titlu executoriu pentru plata chiriei (fara a mai fi necesara prezentarea in instanta).

Prin urmare, in scopul prevenirii eventualelor abuzuri din partea chiriasilor, in special neplata chiriei, inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF este o idee foarte buna. Acest fapt se indeplineste prin depunerea formularului 168, procedura birocratica la acest capitol fiind simplificata de faptul ca acest document se poate depune inclusiv online. Cererea de inregistrare a contractului de locatiune poate fi descarcata de pe site-ul oficial al institutiei www.anaf.ro. 

Una dintre clauzele esentiale ce trebuie avuta in vedere la momentul redactarii unui contract de inchiriere este cea privitoare la conditiile de reziliere a acordului dintre cele doua parti. De acest drept poate uza atat proprietarul, cat si chiriasul, in situatiile in care cealalta parte nu si-a respectat obligatiile asumate prin contract. In caz de reziliere a contractului de inchiriere, in generale ambele parti sunt obligate sa acorde celeilate parti o perioada de preaviz, a carei durata ar trebui precizata de la inceput in contract.

In concluzie, inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF nu mai este obligatorie si ca atare nu exista sanctiuni legale pentru neinregistrarea acestuia la organul fiscal. Cu toate acestea, este important de retinut faptul ca proprietarul unui imobil inchiriat este obligat ca, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului, sa declare veniturile din chirii pe care estimeaza ca le va obtine la una dintre sucursalele ANAF.

Cu o experienta relevanta in materia dreptului contractual, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat asigura servicii de asistenta juridica in ceea ce priveste redactarea, modificarea, verificarea, revizuirea contractelor civile si comerciale, a actelor aditionale sau a antecontractelor in vederea elaborarii si adaptarii actelor cu continut juridic potrivit noilor reglementari si imprejurari.