Conform Ordinului nr. 1004 al Ministrului Muncii publicat în Monitorul Oficial nr. 1046 din 2 noiembrie 2021, profesionistii pot aplica pentru indemnizație compensatorie de 75% din câștigul salarial mediu brut dacă activitatea le-a fost interzisă, suspendată sau limitată în contextul creșterii incidenței covid. Măsurile compensatorii au fost introduse prin adoptarea OUG 111/2021 care este în vigoare de la începutul lunii octombrie.

Recent au fost puse la dispozitia solicitantilor si formularele necesare pentru solicitarea indemnizației pentru întreruperea totală sau parțială a activității de către persoanele fizice autorizate (PFA) sau profesioniști, ca urmare a măsurilor luate de Guvern prin actele normative privind prelungirea stării de alertă sau ca urmare a îmbolnăvirilor provocate de virusul SARS-CoV-2, acestea regasindu-se pe platforma oficială aici.gov.ro.

Formularele electronice necesare pentru acordarea acestor indemnizații vizeaza urmatoarele categorii :

  • PFA-uri, întreprinderile individuale si familiale, profesiile liberale;
  • persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe;
  • persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportive (formulare ce trebuie depuse de structurile sportive);
  • persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si funcționarea cooperației.

Cererile pentru aceste indemnizații se depun exclusiv electronic, prin selectarea de pe platforma aici.gov.ro a tipului de indemnizație cerută aferentă activității prestate și a agenției județene pentru plăți și inspecție socială de către aparține solicitantul.

În funcție de tipul solicitantului, pe lângă cererea pentru acordarea indemnizației și a declarației pe propria răspundere, trebuie completate și încărcate în platformă și contractul de drepturi de autor, lista sportivilor sau a persoanelor cooperative, precum și copia cărții de identitate a solicitantului și un extras de cont al solicitantului.

Documentul care atestă întreruperea temporară a activității poate fi hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului pentru Situații de Urgență a Municipiului București sau decizia direcției de sănătate publică.

Potrivit actului normativ, plata se efectuează de către agențiile teritoriale exclusiv în conturile bancare deschise la unitățile bancare de beneficiarii indemnizației, în termen de maximum 30 de zile de la ultima zi de depunere a cererilor. În cazul profesioniștilor, contul bancar poate fi cel personal sau cel deschis în calitate de profesionist.

Este important de retinut faptul ca acest tip de indemnizație de pandemie se acordă doar până la data de 31 decembrie 2021. Cuantumul indemnizației ce poate fi primită este în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut, respectiv 4.035 de lei.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera clientilor sai servicii de asistenta legala, consultatii specifice si reprezentare intr-un numar mare de arii de activitate aflate in legatura cu domeniul dreptului afacerilor. Echipa de avocati din cadrul cabinetului este in permanenta la curent cu ultimele noutati legislative, pentru a va oferi cele mai potrivite solutii legale.