In ziua de 1 iulie 2020, Premierul Romaniei, domnul Ludovic Orban, a dat publicitatii in cadrul sedintei Guvernului un plan structurat de relansare economica denumit ”Recladim Romania. Planul national de investitii si de relansare economica”.

Executivul isi propune in acest mod luarea unor masuri ample de sprijin pentru reluarea activitatilor economice. Planul propus prevede investitii cumulate de aproximativ 100 miliarde de Euro, tinta fiind reorientarea economiei dinspre consum spre investitii.

Documentul prevede mai multe masuri pentru sprijinul IMM-urilor, granturi si fonduri nerambursabile, scheme de garantare, inființarea unei Banci Nationale de Dezvoltare ca institutie de credit pentru proiecte de investitii și infiintarea Fondului Roman de Dezvoltare.

Spre exemplu, sunt prevazute granturi de sprijin pentru microintreprinderi in valoare de cate 2.000 de euro pentru SRL-urile fara salariati, precum si o schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid-19 in valoare totala de 160 de milioane lei. 

O alta masura prevazuta este asigurarea de granturi pentru investiţii şi pentru reconversia economică a IMM-urilor, care pot fi intre 50.000 şi 200.000 de euro. Sunt vizate industria sanitara, farmaceutica, alimentara, auto, IT, energie, constructii, transport, turism şi confectii.

Este important de retinut faptul ca planul propus de Guvern include programe de finantare nerambursabila pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor. Astfel, se prevede acordarea de granturi pentru investiţii pentru microintreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operaţional Regional – Axa 2.1, Granturi pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operaţional Regional – Axa 2.2.

Guvernul urmareste si cresterea nivelului de digitalizare a IMM-urilor, implementarea programului Star-Tech Innovation (Noul Program Start-Up) sau finantarea programelor de educaţie digitala a angajaţilor pentru IMM-uri.

De asemnea, Guvernul propune o serie de masuri de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii si a industriei agro-alimentare. Mai precis, Guvernul va finanta depozitelor de comercializare a produselor agricole, va oferi granturi pentru achizitia de echipamente pentru irigatii si de finantare pentru antreprenoriat rural si instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.

Masurile de sprijin pentru angajati si companii pentru reluarea activitatilor economice care vor fi luate de Guvern includ: prelungirea indemnizatiei de somaj tehnic, stimularea reluarii activitatilor economice si a ocuparii, sprijinirea pentru program flexibil de munca si oferirea de granturi pentru formarea profesionala a angajatilor.

In ceea ce priveste implementarea masurilor prevazute in planul de relansare economica, Primul-ministru al Guvernului Romaniei a declarat faptul ca in termen de o luna de la data prezentarii Planului de Relansare Economica se vor adopta normele legale pentru implementarea masurilor.  

Cu o prezenta de peste doua decenii pe piata avocaturii de business din Romania, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat este un cabinet de avocatura ce ofera o gama integrata de servicii juridice avocatiale pentru infiintarea, dezvoltarea, modificarea, protectia si securizarea juridica a afacerilor.