In Monitorul Oficial-Partea I cu nr. 551 din 25 iunie 2020 a fost publicata Ordonanta de Urgenta cu nr. 99 din 25 iunie 2020 privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Actul normativ mentionat aduce mai multe masuri punctuale in domeniul fiscal, ce trebuie analizate in contextul legislatiei existente.

Astfel, termenul prevazut de art. VII alin. (4) din OUG nr. 29/2020 se proroga pana in data de 25 octombrie 2020. Mai exact, obligatiile fiscale scadente dupa data de 21 martie 2020 vor avea scadenta pana cel mai tarziu in data de 25 octombrie 2020.

Pentru aceste obligatii fiscale, nu se datorează dobanzi și penalitati de intarziere, daca sunt achitate pana in data de 25 octombrie 2020. In consecinta, nici masurile de executare silita nu se aplica pana la aceasta data.

Pana la adoptarea altor masuri legale, se suspenda sau nu incepe executarea silita pentru realizarea creantelor bugetare. Fac exceptie, in sensul ca sunt posibile, executarile silite pentru recuperarea creantelor bugetare, cand acestea provin din hotarari judecatoresti in materie penala sau cand se recupereaza ajutoare de stat, prin decizia Comisiei europene sau decizia vreunei instante de judecata dintr-un alt stat membru.

Contribuabilii care au obligatia de plata a impozitului specific nu datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

Este important de retinut faptul ca se proroga termenul de declarare a impozitului specific pentru semestrul I 2020 pana in data de 25 octombrie 2020, inclusiv.

Platitorii de impozit pe profit, respectiv platitorii de impozit pe venitul microintreprinderii beneficiază de o reducere la plata a impozitului datorat in procent de 10%, daca platesc impozitele pentru trimestrul II și trimestrul III din 2020, la datele scadente, respectiv 25 iulie 2020 și 25 octombrie 2020.

In ceea ce priveste categoria platitorilor de impozit pe profit care isi modifica anul fiscal care astfel nu mai coincide cu anul calendaristic, acestia urmeaza sa beneficieze de aceasta facilitate, prin simetrie.

In cele din urma, Ordonanta mai prevede si dispozitii specifice referitoare la plata TVA pentru livrarile de masti de protectie si ventilatoare medicale livrate catre institutiile publice.

 

Echipa de avocati din cadrul OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat ofera consiliere legala privind impozitarea și asista clientii in scopul de a obține beneficii fiscale maxime, eficienta și optimizare in toate tipurile de tranzactii.

Serviciile cabinetului nostru acopera intreaga gama de aspecte fiscale, inclusiv o privire de ansamblu asupra regimului fiscal aplicabil fiecarei spete in parte, analiza conventiilor pentru evitarea dublei impuneri, precum si operatiuni bancare si de leasing, inchirieri imobiliare sau orice alta activitate comerciala.