In data de 7 decembrie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1189 Ordonanta de Urgenta nr. 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie ociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

Astfel, conform actului normativ, a fost aprobata prelungirea acordarii somajului tehnic reglementata conform dispozitiilor OUG 30/2020 pentru domeniile restrictionate din cauza pandemiei COVID-19, pana la data de 30 iunie 2021.

De asemenea, masura privind timpul redus de munca pentru salariati si profesionisti conform dispozitiilor OUG 132/2020, cunoscuta sub denumirea de modelul “Kurzarbeit” se prelungeste pana la aceeasi data.

Este important de retinut faptul ca modelul “Kurzarbeit” se refera la faptul ca angajatorul diminueaza programul angajatului, il plateste in conformitate cu noul timp de lucru, iar diferenta fata de salariul initial este suportata de stat intr-o anumita proportie.

Totusi, in contextul reducerii timpului de lucru, pentru a asigura continuitatea businessului, angajatorii trebuie sa acorde o atentie sporita gestionarii eficiente a resurselor umane si financiare, astfel incat sa asigure mentinerea si chiar cresterea productivitatii angajatilor.

Acest program de munca flexibila (sau de munca redusa), aplicat prima data in Germania, a fost implementat in acest an si in Romania si in alte tari europene din cauza efectelor pandemiei Covid-19.

In continuare, pentru scopul flexibilizarii conditiilor de accesare a indemnizatiei pentru timp redus de munca, au fost adoptate o serie de completari legislative in raport de reglementarea initiala, dupa cum urmeaza:

  • cele 5 zile in care reducerea timpului de munca este obligatorie nu mai trebuie sa fie consecutive;
  • angajatorul va putea reduce timpul de munca al salariatilor cu cel mult 80% din durata prevazuta in contractul individual de munca;
  • interdictia de angajare sau subcontractare pentru activități similare supuse reducerii timpului de muncă se va aplica strict la nivelul locurilor de muncă afectate de această măsură și nu la nivelul angajatorului în ansamblul său, ca în prezent.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat va ofera consultanta si suport in domeniul raporturilor de munca, atat pentru antreprenori la inceput de drum, cat si pentru firme cu istoric. Datorita aptitudinilor de negociere si conciliere, echipa de avocati din cadrul OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat va poate sustine afacerea in perioadele dificile prin acordarea de servicii de asistenta si consultanta legala specializata in dreptul muncii, drept financiar si fiscal sau dreptul afacerilor.