Noul Cod fiscal, care ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021, aduce prevederi benefice pentru mediul de afaceri din Romania, atat in ceea ce priveste taxarea muncii, cat si in privinta capitolului de TVA.
In primul rand, masurile din noul Cod fiscal vor duce la cresterea lichiditatii pentru companii insa si la o relaxare in privinta anumitor reguli si proceduri.
Societatile comerciale care se confrunta cu probleme la incasarea facturilor vor beneficia, de anul viitor, de o imbunatatire a conditiilor in care isi pot deduce pierderile provenite din creantele neincasate de la clienti.
Este vorba de o relaxare a prevederilor fiscale, ce ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021 si care ofera posibilitatea deducerii integrale a provizioanelor constituite pentru clientii rau-platnici, fata de plafonul de 30% impus in prezent. Pentru deducerea integrala, raman insa in vigoare o serie de conditii: creanta sa fie mai veche de 270 de zile, sa nu fie garantata si sa nu fie asupra unei persoane afiliate.
Masura mentionata, solicitata de multa vreme de mediul de afaceri, este binevenita in special in contextul pandemiei de COVID-19, cand tot mai multe firme se confrunta cu intarzieri la incasarea facturilor. In acelasi timp, este de mentionat faptul ca, pentru facturile emise si neincasate, furnizorul plateste la stat taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe profit din propriile fonduri.
Aceasta modificare va duce la diminuarea poverii fiscale pentru societatile comerciale afectate de problemele financiare ale clientilor lor. In plus, acestea vor fi stimulate sa se comporte prudent si sa se protejeze fata de riscul de neincasare, prin constituirea de provizioane din timp si la o valoare cat mai apropiata de cea a creantei restante, pentru prezentarea unei imagini corecte a situatiilor financiare.
Totodata, posibilitatea de a diminua impozitul de plata cu 16% din valoarea provizionului este menita sa compenseze efectul negativ generat de neincasarea facturilor in fluxurile de numerar.
Cu toate ca aceasta modificare a Codului fiscal este de apreciat, ramane insa deschisa o alta situatie veche, si anume o prevedere care reduce accesul companiilor la finantare prin operatiuni de tip factoring. Este vorba de limitarea deducerii pierderilor din cesiunea de creante la un plafon de 30%. Daca o creanta este vanduta, de exemplu, la un sfert din valoarea ei nominala, diferenta de 75%, considerata pierdere, nu este deductibila integral, ci doar in proportie de 30%.
Cu alte cuvinte, deductibilitatea integrala a provizioanelor pentru facturile neincasate este favorabila, dar incompleta, iar daca un creditor decide sa renunte la o creanta, beneficiaza de deducerea integrala a pierderii, dar daca vrea sa recupereze o parte, trebuie totusi sa plateasca bani in plus din surse proprii.
Echipa de avocati din cadrul OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat, avand drept reper experienta profesionala solida acumulata, acorda asistenta juridica si consultanta specializata de drept fiscal, dreptul muncii si dreptul afacerilor, persoanelor fizice si companiilor, luand in considerare toate implicatiile legale referitoare la operatiunile si procedurile realizate pentru clientii nostri.