Una dintre intrebarile cele mai frecvente ale antreprenorilor aflati la inceput de drum este daca sa infiinteze o societate comerciala cu raspundere limitata (SRL) sau sa functioneze sub forma de PFA (persoana fizica autorizata).

Este nevoie in primul rand de o forma legala de desfasurare a activitatii, dar si pentru a putea lua un credit sau pentru a obtine plata facturilor pentru lucrarile realizate pentru clienti.

Desigur, mai exista si alte variante cum ar fi intreprinderea individuala (II), Societatea cu răspundere limitata debutant (SRL-D) sau societatea pe actiuni (SA). Insa cele mai comune forme de exercitare a activitatii sunt societatea cu raspundere limitata si persoana fizica autorizata.  

Orice firma nou infiintata are statutul de microintreprindere. In anul 2020, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste, in mod cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal 2019, urmatoarele conditii din Codul fiscal:

  • a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al sumei de un milion de euro (4.779.300 lei);
  • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata la Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti.

Asadar, companiile care obtin venituri sub un milion de euro se incadreaza la regimul de impozitare al microintreprinderilor. Firmele care au afaceri de peste un milion de euro se incadreaza la regimul de impozitare a profitului. Evident, cota de impozitare difera. Pentru firmele cu afaceri peste un milion de euro impozitul pe profit este de 16%. Impozitul pe profit pentru o microintreprindere variaza intre 1% (daca firma are cel putin un salariat) si 3% (daca firma nu are niciun salariat).

Opinia noastra, care se aliniaza cu aceea a altor specialisti, este in sensul ca cea mai buna optiune pentru majoritatea antreprenorilor este SRL-ul. Tocmai pentru faptul ca microintreprinderea plateste taxe la stat foarte reduse. In plus, este cel mai ieftin mod de deschide o firma, deoarece prin Legea nr. 223/2020 s-a eliminat obligativitatea capitalului social de 200 lei, la constituirea unei societati cu raspundere limitata (SRL), astfel incat capitalul social poate avea in prezent o valoare minima de 1 leu.

O alta optiune este infiintarea unui PFA, sau persoana fizica autorizata. In principiu, un PFA are taxe mai ridicate decat un SRL si nu are toate beneficiile pe care le include un SRL cum ar fi, de exemplu, limitarea raspunderii asociatilor. Exista desigur si un avantaj in sensul ca PFA-ul este mai usor de administrat iar fondatorul poate chiar sa isi tina singur contabilitatea, cu toate ca acest lucru nu este indicat intotdeauna.

Cu o echipa de avocati formata si dedicata serviciilor juridice din domeniul dreptului afacerilor, OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat poate sa furnizeze servicii personalizate si asistenta completa in domeniul dreptului afacerilor, respectand cerintele si nevoile fiecarui client in parte.