Noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern săptămâna trecută au intrat în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021, de la ora 0:00.

Astfel, obligativitatea prezentării certificatului verde se extinde pentru o serie de activități, inclusiv pentru accesul în magazine neesențiale, purtarea măștii de protecție este obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte la nivel național. 

Certificatul verde este un document care dovedește că o persoana a trecut prin boală în ultimele 180 de zile, că persoana s-a vaccinat sau că aceasta are un test COVID negativ efectuat de o instituție autorizată. Totul se rezumă la un cod QR, care va putea fi scanat și va facilita astfel accesul. Certificatul poate fi descărcat online de la adresa: certificat-covid.gov.ro.

Una dintre cele mai importante masuri restrictive este aceea ca accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, în baza certificatului verde. În magazinele esenţiale – alimentare sau farmacii – va fi permis accesul şi persoanelor nevaccinate, insa doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari.

O alta masura restrictiva cu un profund impact social este aceea ca in clădirile publice, instituții oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea) pentru toţi cei care nu lucrează în acea clădire („vizitatori”). Măsura se aplică și în cazul clădirilor private de birouri în care se află peste 50 de persoane.

Avocatilor le este permis accesul in cladirile si institutiile publice in vederea exercitarii activitatilor prevazute de art. 3 din Legea nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat.

In plus, accesul în sediile tribunalelor și parchetelor nu se va face în baza certificatului verde deoarece noile restricții stabilite de autorități nu vizează activitatea acestora, astfel cum a anuntat si comunicat oficial Consiliul Superior al Magistraturii.

Masca de protecţie, purtată astfel încât să acopere nasul și gura, redevine obligatorie peste tot în țară, în toate spaţiile publice, indiferent dacă sunt închise sau deschise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

De asemenea, este important de stiut faptul ca circulaţia persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este interzisă cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere. Restrictiile aprobate vor ramane in vigoare pentru cel putin 30 zile.

Persoanele care circulă după ora 22:00 trebuie să poată prezenta certificatul verde (pe hârtie sau format electronic). Totodata, toți agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc) trebuie să închidă cel mai tarziu la ora 21:00.

In pofida normelor de restrictie adoptate de autoritati in contextul pandemiei de coronavirus, cu impact profund asupra persoanelor fizice si mediului de afaceri, OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat este alaturi de clientii sai, persoane fizice si persoane juridice, pentru o mare varietate de probleme si situatii de drept comercial si societar, drept fiscal sau probleme de dreptul muncii.