In special pe perioada verii foarte multi oameni isi construiesc sau renoveaza casele. Ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca există numeroase reglementări care trebuie respectate atunci când oamenii „angajează” lucrători pentru construcțiile lor.

Astfel, dacă nu contractează cu o firmă de construcții și se înțeleg direct cu lucrătorii, beneficiarii lucrărilor nu pot fi considerați altfel decât angajatori, trebuind astfel să le încheie acestora contracte de muncă. În plus, legislația în vigoare stabilește clar faptul că în domeniul construcțiilor nu se poate munci ca zilier.

Pentru a inlatura orice neintelegere sau interpretare eronata, legea in vigoare prevede ca zilierul este persoana fizică, cetăţean român sau străin, ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii. Pot desfăşura activităţi necalificate cu caracter ocazional şi cetăţenii altor state sau apatrizii care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române.

In esenta, acolo unde legea permite, zilierii sunt folositi doar pentru prestarea de activitati necalificate cu caracter ocazional, ori de câte ori angajatorul are nevoie de personal suplimentar dar nu pe o perioadă mai mare de 120 zile într-un an.

Asadar, in domeniul constructiilor, este necesara incheierea contractelor de munca pentru oamenii care vin sa lucreze la ridicarea sau renovarea unei case pe toata durata efectuarii operatiunilor, iar acest fapt inseamna, desigur, si ca angajatorul trebuie sa se achite salariul cuvenit si contributiile sociale obligatorii.  

Pe langa aceste aspecte, angajatorul trebuie sa se asigure de faptul ca muncitorii au la dispozitie apa, isi iau pauza cuvenita si respecta masurile de securitate si sanatate in munca specifice.

Varianta cea mai simpla prin care se pot evita toate aceste batai de cap si alte riscuri asociate constructiilor individuale este incheierea unui contract cu o firma care isi asuma toate aceste lucruri, pe langa executia sau renovarea constructiei conform planurilor.

Conform Codului muncii actual, Inspectoratul Teritorial de Munca poate amenda beneficiarul lucrarilor cu maximum 20.000 de lei pentru fiecare muncitor fara forme legale gasit pe santier. Cei care lucreaza pot fi si ei amendati cu 500-1000 lei pentru ca au acceptat sa munceasca fara forme legale.

Asadar, daca orice persoana sau firma care doreste sa construiasca sau sa renoveze o casa, nu trebuie sa uite faptul ca trebuie sa lucreze cu o firma sau sa incheie contracte de munca cu cei care presteaza activitate. Astfel, nu se pot plati legal oamenii „cu ziua” in constructii.

OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat ofera servicii legale in domeniul dreptului muncii si securitatii sociale. În acest sens, oferim consultanță juridică, asistare şi reprezentare în litigiile dintre angajați şi angajatori (concedieri nelegale, nerespectarea drepturilor salariale, a timpului de muncă şi a timpului de odihnă, încălcări ale normelor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, cazuri de discriminare ori hărțuire etc) si participam la negocieri in vederea solutionarii amiabile a conflictelor din cadrul raporturilor de munca.