Conform statisticii oficiale data publicitatii de Oficiul National al Registrului Comertului, numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18% în primele cinci luni din anul 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.

Astfel, in perioada ianuarie-mai 2021 s-au dizolvat 11.454 firme, faţă de numai 9.675 în perioada ianuarie – mai 2020. Referitor la situatia pe zone, cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 2.129 de firme (în creştere cu 17,62%) şi în judeţele Iaşi (526), Timiş (534), Constanţa (534) şi Cluj (491).

La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Mehedinţi, respectiv 68, Ialomiţa (74), Covasna (77) şi Vaslui (85). Oficiul National al Registrului Comertului a precizat faptul ca doar în luna mai 2021 au fost consemnate 2.345 dizolvări, cele mai multe în Bucureşti (421) şi în judeţele Constanţa (128) şi Timiş (107).

In ceea ce priveste domeniile de activitate care au înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în primele cinci luni ale acestui an, acestea sunt comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 3.421 de dizolvări la nivel naţional. Raportat la perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu cu un procent foarte ridicat de 22,53%.

Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi construcţiile, sunt alte două domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 1.111 (+22,09%), respective 1.064 (+7,80%). În industria prelucrătoare s-au înregistrat 1.015 dizolvări, în creştere cu 18,85% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2020.

Dizolvarea societatii comerciale presupune efectuarea mai multor operatiuni care se refera la hotararea de dizolvare luata de asociati si aducerea ei la cunostinta celor interesati. Potrivit legii, hotararea privind dizolvarea este luata, dupa caz, de adunarea asociatilor (voluntara) sau de instanta de judecata.

Operatiunea de dizolvare are numai rolul de a declansa procesul de incetare a existentei societatii prin lichidare. Reamintim faptul ca dizolvarea societatii comerciale trebuie sa fie inscrisa in Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial.  

Din momentul dizolvarii directorii si administratorii societatii, nu mai pot intreprinde noi operatiuni. In caz contrar, acestia sunt personal si solidar raspunzatori de actiunile intreprinse.

Este important de retinut faptul ca societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii, pana la terminarea acesteia. Lichidatorii vor trebui sa ceara radierea societatii din registrul comertului. Radierea se poate face si din oficiu, iar de la momentul radierii sale societatea comerciala nu mai exista.

Echipa OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat va sta la dispozitie cu toate aspectele care privesc infiintarea, modificarea, transformarea sau dizolvarea si lichidarea unei societati comerciale. Va oferim servicii de suport si asistenta si ne ocupam de intregul proces de redactare a documentelor, pregatirea dosarului si depunerea acestuia la Registrul Comertului, urmarirea solutionarii dosarului precum si ridicarea tuturor documentelor.