Indemnizaţiile de şomaj tehnic nu se mai decontează de la 1 iulie de la bugetul de stat. Această facilitate a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen a fost data de 30 iunie, conform prevederilor OUG nr. 211/2020.

In aceste conditii, rămân aplicabile dispoziţiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura şomajului tehnic în privinţa salariaţilor, însă indemnizaţia aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.

Statul va mai suporta indemnizația pentru șomaj în cuantum de 75% din salariul mediu brut doar în caz de stare de urgență sau de asediu.

Se interzice concedierea angajaților care au beneficiat de şomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puţin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat. Interdicția se aplică doar angajaților care au intrat în șomaj tehnic după intrarea în vigoare a Legii nr. 298/2020 și anume data de 27.12.2020.

De la 1 iulie 2021, șomajul tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat, iar luna iulie estea asadar ultima luna in care se mai depun cereri de decontare. Astfel, rămân aplicabile dispozițiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura șomajului tehnic în privința salariaților, însă indemnizația aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.

Astfel, angajatorii care au angajați aflati în șomaj tehnic, incepand de la 1 iulie nu vor mai putea cere nimic de la stat, nemaiputand solicita decontarea sumelor cu titlu de somaj tehnic.

De asemenea, angajatorul are posibilitatea acum, dacă bugetul acestuia permite, să suplimenteze indemnizația acoperită de la bugetul de stat cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

O dispoziție particulară în noul Cod al Muncii este ultimul alineat al art. 531 din Codul Muncii. Potrivit acestuia, se interzice angajatorilor să îi concedieze pe acei angajați care au beneficiat de șomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puțin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat. 

O clarificare binevenită este adusă, respectiv că interdicția de concediere menționată mai sus se aplică doar pentru locurile de muncă ocupate de persoane cu privire la care s-a dispus șomajul tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, anume dupa data de 27.12.2020.

Cu titlu informativ, potrivit declaratiilor publice emise în preajma momentului dezbaterii bugetului pe anul 2021, suma indemnizațiilor de șomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat a fost estimată pentru anul 2021 la suma de 798 milioane lei.     

Avand o experienta indelungata in aria de practica a dreptului muncii, OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat abordeaza cu succes probleme legale de dreptul muncii. Echipa de avocati a cabinetului se ocupa de acordarea de consultatii legale de dreptul muncii, redactarea documentelor legale necesare in relatia dintre angajat si angajator sau asistenta si reprezentarea clientilor persoane fizice sau companii in orice probleme si raporturi specifice de munca.