Atunci cand se efectueaza o inregistrare sau mentiune la Registrul Comertului, exista posibilitatea sa se strecoare eventuale erori materiale imputabile fie persoanei care depune dosarul la aceasta institutie, fie personalului din cadrul Registrului Comertului.

Adesea, erorile materiale, cauzeaza perturbari serioase circuitului de afaceri in sensul ca inregistrarile eronate duc la imposibilitatea temporara de efectuarea a unor operatiuni in cadrul societatii, blocand astfel anumite activitati pana la corectarea lor.

In conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Justitiei cu nr. 6974/C/2020 erorile sau omisiunile cu privire la datele inregistrate in Registrul Comertului, precum si erorile materiale existente in incheierile judecatorului-delegat sau in rezolutiile directorului Oficiului Registrului Comertului/persoanei desemnate se indreapta din oficiu sau la cerere.

Astfel, atunci cand apar diferente intre ceea ce a fost consemnat in documentele emise de Registrul Comertului si ceea ce am dorit sa fie mentionat, suntem pusi in postura de a indrepta sau corecta respectivele erori materiale. Prezentam in continuare cateva exemple de situatii frecvente de erori materiale care pot fi rectificate:

1.in cazul constatarii de erori materiale in cuprinsul cererilor de inregistrare ori al actelor depuse la Oficiul Registrului Comertului;

2.in cazul erorilor materiale constatate in cuprinsul certificatelor de inregistrare sau al certificatelor constatatoare de autorizare sau al certificatelor de inscriere de mentiuni;

3.in cazul erorilor cuprinse in rezolutiile directorului Oficiului Registrului Comertului;

4. in cazul erorilor din baza de date de la Oficiul Registrului Comertului.

Astfel, indiferent de cauza lor, erorile materiale pot fi indreptate prin intermediul unei mentiuni la Registrul Comertului, scop in care este necesar a fi depuse urmatoarele documente:

  • Cerere de indreptare a erorii materiale – formular tipizat
  • Documentele din care rezulta eroarea materiala in cauza;

In general, erorile materiale se solutioneaza de Registrul Comertului intr-un termen de aproximativ 7 zile. Exista insa si situatii in care solutionarea cererii de indreptare a erorii materiale presupune verificarea si solicitarea de alte inscrisuri de la institutii abilitate (cum ar fi, de exemplu, tribunalul), situatii care necesita o durata mai lunga de solutionare.

Pentru situatia in care eroarea materiala din bazele de date, din rezolutia directorului Oficiului Registrului Comertului sau din certificatul de inregistrare/certificatul constatator de autorizare/certificatul de inscriere de mentiuni provine din preluarea gresita a datelor din cererea de inregistrarea sau a documentelor depuse in sustinerea acesteia, corectarea se va efectua din oficiu, fara plata unei taxe, iar sesizarea erorii materiale se poate face in baza unei simple cereri inaintata prin serviciul registratura.

Cu o experienta profesionala in dreptul societatilor comerciale de peste doua decenii, echipa OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat va sta la dispozitie pentru a va ajuta cu procedurile de indreptare a erorii materiale de la Registrul Comertului in mod prompt si cu profesionalism. Veti putea scuti astfel timp pierdut, precum si orice probleme sau intarzieri ce ar putea sa apara la momentul indreptarii erorii materiale.