Incepand de vineri, 30 aprilie, firmele din România vor trebui să depună la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) o declarație privind beneficiarul real. Obligația este valabilă inclusiv pentru societățile care au ca acționari sau asociati doar persoane fizice.

Companiile din România vor trebui să depună anual declarația privind beneficiarii reali, după ce în anul 2020 această obligație a fost eliminată înainte de a se aplica efectiv. Aceasta noua reglementare a fost adoptata prin Legea nr. 101/2021 care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 446 din 27 aprilie 2021.

Prin urmare, in lumina noilor prevederi legislative, începând cu  30 aprilie 2021,  declarația privind beneficiarii reali va trebui depusă:

  • la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului;
  • anual, în termen de 15 zile de la aprobarea (nu de la depunerea) situațiilor fianciare pentru anul precedent;
  • de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

Anul acesta, fiind primul în care se va depune această declarație, data de depunere ar putea fi în jurul datei de 31 mai, termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020.  Agenții economici care aprobă bilanțurile mai devreme de 31 mai trebuie să depună mai repede și declarația privind beneficiarii reali.

Cu toate acestea, legea nu a prevazut un termen explicit de depunere a declaratiilor anuale, astfel incat este de asteptat sa existe numeroase confuzii si neclaritati privind depunerea declaratiei de beneficiar real in lumina noii reglementari.

Potrivit Legii 129/2020, prin beneficiar real se înțelege orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate.

Reamintim faptul ca in data de 21 iulie 2019 intra în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care se introducea în România obligația de declarare a beneficiarilor reali

Ulterior, prin adoptarea Legii 108/2020, a fost eliminata obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut practic înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali. Astfel, până acum, agenții economici au scăpat practic de obligația depunerii acestei declarații.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat se bazeaza pe o specializare avansata in domeniul dreptului comercial si societar, seriozitate si profesionalism atunci cand ne ocupam de fiecare caz al clientilor nostri. Fie ca va aflati intr-o faza incipienta a afacerii dumneavoastra sau aveti nevoie de sprijinul unui cabinet de avocatura in timpul dezvoltarii ei, avocatii nostri va ofera servicii de calitate in ceea ce priveste actele si operatiunile specifice dreptului societatilor.