Perioada de proba nu este o clauză obligatorie în contractul de muncă, insa aceasta este reglementata de Codul muncii si este deseori adaugată de către angajator pentru a se asigura că salariatul se va putea ridica la standardele companiei în primele luni de la începerea jobului.
Angajatorul se poate asigura că noul ocupant al locului de muncă are toate aptitudinile și calitățile necesare pentru a performa, pe când angajatul poate decide dacă drumul ales în carieră este cel potrivit, dându-i șansa de a renunța fără vreo obligație, în cazul în care simte că își dorește altceva.
In esenta, perioada de probă este reglementată și se regăsește în Codul Muncii, în art. 31-33, iar în art. 85 putem găsi informații despre numărul maxim de zile de probă, în funcție de durata contractului individual de muncă.
Astfel, regula este in sensul ca la încheierea contractului individual de muncă, se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de 120 de zile pentru cele de conducere. Pentru ambele cazuri, regula se aplică exclusiv cu privire la contractele încheiate pe o perioadă nedeterminată.
Potrivit art. 85 din Codul Muncii, un salariat care este încadrat individual cu contract de muncă pe durata determinata, poate fi supus unei perioade de probă astfel :
- 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
- 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 și 6 luni;
- 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
- 45 de zile lucrătoare pentru salariații încadrați în funcții de conducere, cu o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Pe durata executării unui contract individual de muncă, se poate stabili o singură perioadă de probă. Singura excepție prin care unui angajat i se poate stabili o nouă perioadă de probă apare atunci când acesta debutează la același angajator, într-o nouă funcție sau profesie ori în cazul în care urmează să presteze activitatea într-un loc cu condiții grele, vătămătoare.
Referitor la modalitatea de incetare a contractului de munca in perioada de proba, încetarea poate avea loc printr-o notificare scrisă, fără preaviz, în mod unilateral și fără a fi necesară o motivare a acestei decizii.
Indiferent de partea care face demersurile pentru încetarea contractului, documentul ce va fi înregistrat în registrul general de evidență a salariaților va fi tot decizia de încetare a contractului de muncă a angajatorului. Această decizie va fi comunicată angajatului în termen de 5 zile de la emitere, însă va fi înregistrată în Revisal în aceeași zi.
Este important de retinut faptul ca atât angajatorii, cât și angajații ar trebui să privească perioada de probă ca pe o oportunitate. În această perioadă, angajatorul se poate asigura că a făcut alegerea potrivită pentru echipa sa, iar salariatul, că se adaptează cu succes la cerințele jobului și că își poate duce treaba la bun sfârșit.
OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat va ofera prin avocatii sai specializati servicii complete de consultanta in domeniul reglementarii raporturilor individuale si colective de munca. Oferim consultanță și asistenta legala în tot ceea ce presupune negocierea, încheierea, executarea și încetarea contractelor individuale de muncă, a contractelor colective de muncă, a regulamentelor interne, dar și a oricăror acte ce urmează a fi încheiate între angajator și angajat.